Newsflash
Știri

Tromboza venoasă profundă, tratată și in România prin radiologie intervențională

de Florentina Ionescu - mai 19 2022
Tromboza venoasă profundă, tratată și in România prin radiologie intervențională

Statisticile arată că tromboza venoasă profundă poate duce la imobilizare, dureri sau chiar deces.

Medicii români atrag atenția că această boală poate fi tratată și în țara noastră, cu o eficiență maximă, prin anumite proceduri.

Dr. Florin Bloj (foto), medic radiolog intervenționist, semnalează că tromboza venoasă profundă, cu o incidență de 30% în rândul persoanelor active, la nivel mondial, se poate trata în România, cu o eficiență de 100%, minim invaziv, prin proceduri endovasculare de radiologie intervențională, indiferent de stadiul bolii, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției. 

tromboza venoasa profunda semne picioare
Fotografie creată de Andrea Piacquadio, de la Pexels

„Este un progres uriaș pentru medicina din România și ne dorim ca această boală să beneficieze și la noi de proceduri de tratare ca în țările dezvoltate, mai ales că nedepistată și netratată, tromboza venoasă profundă poate avea efecte fatale, complicații sau afectări serioase ale calității vieții pe termen lung.”, declară dr. Florin Bloj, unul dintre medicii români care au tratat minim-invaziv tromboza venoasă profundă.

Diagnosticare deficitară în România

Cu cauzalități diverse care merg de la obezitate, sedentarism, traumatisme, stat multe ore în picioare, fumat, sarcină sau diverse tratamente medicamentoase îndelungate, patologia trombozei venoase profunde are parte de o diagnosticare deficitară în România, puțini pacienți suferinzi aflând de la medici că această boală este cea care le aduce atâta suferință fizică. 

Dr Florin Bloj - medic radiologie interventionala

Cel mai clar tromboza venoasă profundă se diagnostichează după o ecografie Doppler, însă semnalele alarmante care trebuie să trimită pacientul urgent la un serviciu medical de urgență, la cardiologie, angiologie sau medicină internă, în vederea unei evaluări imediate sunt, potrivit dr. Florin Bloj (specializat în tratarea endovasculară a trombozei venoase profunde):

- edemele la nivelul membrului inferior (întotdeauna unul dintre membre e mai umflat ca celălalt)

- durerea care începe la nivelul gambei și tegumentele calde, înroșite sau decolorate la nivelul membrului afectat.

Tratamentul standard

După ce este diagnosticată, tratamentul standard în aceasta boală, în România, este reprezentat de anticoagulante în doză mare și purtarea ciorapilor compresivi, afirmă medicul citat, care a diagnosticat și tratat zeci de cazuri de tromboză venoasă profundă, aflate în diverse stadii de evoluție, atât acute, cât și cronicizate:

„Acești pacienți trebuie să știe că acum, boala despre care toată lumea spune că nu se poate trata în România, are vindecare modern și sigură, printr-o procedură minim invazivă de radiologie intervențională, prin care se dizolvă trombul complet și pe loc, sub control angiografic, procedură care se poate realiza la cele mai înalte standarde medicale în diverse clinici din capitală.”

Ce se întâmplă dacă nu este tratată

Netratată imediat, tromboza venoasă profundă poate duce, conform medicului, la trombembolism pulmonar care poate fi fatal pentru pacient, iar tratată ineficient sau incorect, duce la cronicizare și la sindrom posttrombotic care afectează calitatea vieții, aducând cu sine imobilitate, imposibilitatea de a munci sau suferință fizică continuă.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe