Newsflash
Știri

Proceduri de radiologie intervențională efectuate în premieră la Spitalul Colentina

de Dorina Novac - mar. 24 2023
Proceduri de radiologie intervențională efectuate în premieră la Spitalul Colentina

Spitalul Colentina a anunțat demararea procedurilor ghidate imagistic multimodal, efectuate de dr. Dumea Eduard, medic specialist radiologie-imagistică medicală, sub îndrumarea dr. Oltean Calin Liviu și a dr. Grasu Mugur Cristian.

radiologie interventionala

„Primele proceduri sub ghidaj ecografic și fluoroscopic au avut deja loc, cu rezultate excelente și recuperare rapidă, evitând astfel necesitatea intervenției chirurgicale și a unei recuperări îndelungate”, au precizat reprezentanții Spitalului Clinic Colentina.

Citește și: Spitalul Colentina va avea un corp nou de clădire

Printre cazurile complexe rezolvate este și cel al unui pacient de 53 de ani, decelat cu un abces paracolic în flancul stâng, cu suspiciune de fistulă colonică asociată, pe fondul unei boli inflamatorii digestive cunoscute.

„În prim pas, colecția a fost drenată minim invaziv cu ghidaj ecografic de dr. Dumea Eduard, cu exteriorizarea unui conținut mixt, purulent și fecaloid. În timpul doi, se efectueaza colonoscopie cu scopul de a identifica și a închide fistula pe cale endolumenală. Pentru identificarea facilă a orificiului fistulos, s-au realizat injectări cu albastru de metilen pe tubul introdus pe cale percutanată, cu individualizarea cu succes a orificiului colonic fistulos”, transmite sursa citată.

Potrivit reprezentanților spitalului, un alt pacient de 48 ani ajunge în serviciul de gastroenterologie după o serie de intervenții chirurgicale cu scop paliativ pentru o formațiune tumorală cefalică pancreatică ce invada duodenul și căile biliare. În prezenta anatomiei digestive modificate post-chirurgical (derivatie digestiva), pacientul nu a putut beneficia de drenajul endoscopic al arborelui biliar.

„Așadar, s-a efectuat cu succes un drenaj biliar percutan sub ghidaj ecografic și sub control fluoroscopic de către echipa formata din dr. Dumea Eduard și dr. Oltean Liviu, sub indrumarea dr. Grasu Mugur. Efectuarea acestei proceduri va permite pacientului sa înceapă tratamentul chimioterapic, imposibil pana la acest moment din cauza bilirubinei crescute”, se arată într-un comunicat.

Al treilea pacient, în vârstă de 55 de ani, prezenta o formațiune tumorală malignă centrohilară ce determina icter obstructiv.

„Deși acești pacienți prezintă indicație de stentare endoscopică, echipa de radiologie intervențională este pregatită să asiste echipa de gastroenterologie pentru efectuarea unui drenaj biliar extern sau pentru tehnici complementare tip rendezvous, cu scopul de a permite un drenaj biliar eficient, necesar începerii tratamentului oncologic”, mai transmite sursa citată.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe