Medicul cardiolog Gabriel Tatu-Chițoiu vine cu o rugăminte extrem de importantă pentru colegii săi din alte specialități.
Pentru operațiile „de cataractă” sau pentru extracții dentare simple la pacienții care urmează tratament cu anticoagulante, doctorul Tatu-Chițoiu subliniază: „Rugăm insistent NU mai cereți cardiologilor să menționeze în scris «când se oprește anticoagulantul și câte zile să se înlocuiască cu clexane». Dintr-un simplu motiv: recomandările sunt clare de cel puțin 10 ani!”.
Acesta a scris o postare lungă pe pagina sa oficială de Facebook în care detaliază recomandările din cel mai recent ghid al Societății Europene de Cardiologie pentru managementul perioperator al pacienților aflați pe medicamente anticoagulante.
„Extracțiile dentare izolate (1-3 dinți) și operația de cataractă sunt considerate intervenții cu risc hemoragic minor pentru acești pacienți. Motiv pentru care, în absența altor recomandări/patologii asociate, ghidurile actuale spun clar că aceste operații pot fi făcute FĂRĂ oprirea anticoagulantelor”, a adăugat medicul cardiolog. În cel mai rău caz, completează doctorul, dacă există frica de hemoragii, se oprește anticoagulantul cel mult cu 24 de ore înainte de intervenția respectivă și se reia tratamentul imediat după: „În această pauză NU se face Clexane”.
Doar la intervenții chirurgicale mari, cu risc hemoragic mare, anticoagulantele se opresc cu 48 de ore înainte, a precizat medicul: „Dar peste tot vedeți mențiunea «no bridging», deci nu se face «punte» cu clexane sau cu alte anticoagulante injectabile”.
Medicul cardiolog Gabriel Tatu-Chițoiu le reamintește colegilor săi din alte specialități care sunt recomandările din ultimul Ghid al Societății Europene de Cardiologie pentru managementul perioperator al pacienților aflați în tratament cu anticoagulante.
„Pentru anticoagulantele curente, (anticoagulante directe) la intervenții cu risc [hemoragic] minor se recomandă să nu se oprească anticoagulantul. Cel mult pentru apixaban și dabigatran recomandarea este de a nu se da în seara de dinaintea intervenției. La pacienții cu risc hemoragic mediu (nu este cazul celor două patologii menționate): anticoagulantele actuale se opresc cu cel mult 24 de ore înainte”, a conchis medicul, făcând referire la intervenția de cataractă și la extracția dentară.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe