Newsflash
CAMPANII

Transaminazele hepatice în practica clinică: oldies, but goldies

Transaminazele hepatice în practica clinică: oldies, but goldies

Creșterea transaminazelor reprezintă de cele mai multe ori primul semn al leziunii hepatice. Ele sunt analize accesibile și ieftine, care pot fi urmărite în dinamică pentru aprecierea prognosticului și eficacităţii tratamentului.

Din aceste motive, transaminazele reprezintă un instrument foarte util în diagnosticul și prognosticul bolilor hepatice.

Transaminazele sau aminotransferazele sunt enzime implicate în metabolismul proteinelor. Cel mai mult utilizate în practica clinică sunt aspartataminotransferaza (AST, ASAT sau GOT: transaminaza glutamat-oxalacetică) și alaninaminotransferaza (ALT, ALAT sau GPT: transaminaza glutamat-piruvică).

AST se găsește în mitocondrii și în citoplasma celulelor hepatice, celulelor miocardice, mușchilor striaţi, pancreasului, rinichilor și în vasele de sânge. Nivelurile serice crescute sunt înregistrate în cazul distrugerii acute a ţesuturilor prin eliberarea enzimei din celulele afectate. Identificarea sursei enzimei este imposibilă. În plus faţă de bolile hepatice, pot surveni creșteri ale AST în infarctul miocardic, miocardită, tulburări musculare, insuficienţă cardiacă congestivă și embolie pulmonară. Cele mai mari valori se regăsesc în afecţiunile însoţite de necroză hepatică extinsă, hepatită virală acută și hepatită toxică. Creșteri semnificative (peste 3.000 UI/l) pot apărea în infarct miocardic acut, afecţiuni septice, intervenţii cardiace.

ALT este localizată în citoplasma celulelor. Este mai specifică pentru ficat în comparaţie cu AST. Este agregată în principal în citosolul hepatocitului. În cazul leziunilor hepatice, ALT este eliberată din celulele hepatice lezate, ducând la o creștere semnificativă a nivelului său seric. În unele boli musculare pot apărea creșteri moderate ale ALT (distrofie musculară Duchenne, polimiozită). Cele mai mari creșteri ale valorilor ALT, de până la 100 de ori valoarea normală, au fost detectate în cazul hepatitei virale și toxice acute; în cazul infecţiilor cronice cu virusul hepatitei B sau C, valoarea ALT are creșteri și scăderi imprevizibile, dar uneori poate fi situată în intervalul normal.

Rolul clinic al transaminazelor hepatice

Testele hepatice serice sunt importante în evaluarea pacienţilor cu și fără simptomele bolii hepatice. Majoritatea testelor utilizate în practica clinică măsoară leziunea hepatocelulară, nu funcţia. Testele uzuale hepatice includ bilirubina, transaminazele, fosfataza alcalină și gamma-glutamil transpeptidaza. Transaminazele serice reprezintă teste biochimice disponibile, ieftine și de rutină, utilizate în practica clinică la nivel mondial.

În faţa unui pacient cu aminotransferaze crescute, ar trebui să folosim un algoritm de diagnostic logic (Tabel). De obicei, gradul de creștere a ALT și AST în mediul clinic ajută la identificarea etiologiei.

Tabel transaminaze

Utile în hepatologia actuală

Există o literatură extinsă care se referă atât la caracteristicile histopatologice, cât și la cele clinice ale fiecărei entităţi de boală hepatică ce prezintă rezultate specifice clinice și/sau de laborator. Mulţi pacienţi sunt biopsiaţi deoarece au creșteri ușoare ale transaminazelor, fără semne sau simptome clinice. Nu întotdeauna rezultatele de laborator pot fi corelate cu tabloul clinic, dar atunci când găsiţi transaminaze crescute, trebuie să mergeţi mai departe cu investigaţia.

Biopsia hepatică a fost considerată standardul de aur pentru evaluarea leziunilor tisulare, precum fibroza hepatică la pacienţii cu boli hepatice cronice. Biopsia hepatică rămâne o procedură invazivă care necesită medici și patologi suficient de pregătiţi pentru a obţine rezultate adecvate și reprezentative. Cel mai important, această procedură prezintă un risc de complicaţii, rare, dar care pot pune viaţa în pericol.

Aceste limitări, împreună cu costurile crescute ale acestei proceduri, au condus la dezvoltarea de metode neinvazive pentru evaluarea fibrozei hepatice. Metodele non-invazive se bazează pe două abordări diferite: una bazată pe cuantificarea biomarkerilor în probele de ser, iar cealaltă – bazată pe măsurarea rigidităţii hepatice (LS).

Multe scoruri serice au fost propuse pentru stadializarea fibrozei hepatice, în principal la pacienţii cu hepatită cronică C și NASH, iar unele dintre ele utilizează transaminazele în formula lor.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe