În perioada 2016-2024 cantitatea de microplastice descoperită în creierul uman a crescut cu 50%, arată rezultatele unui studiu publicat în Nature Medicine și citat de Euronews.
O echipă de cercetători de la Universitatea New Mexico, din Statele Unite, a analizat părți din creierul a 52 de persoane decedate, găsind particule mici de plastic în absolut toate probele. Cercetătorii din lumea întreagă suspectau deja de mai multă vreme că particulele foarte mici de plastic ar putea trece de bariera sânge-creier (hematoencefalică), care protejează creierul de substanțele toxice și îi asigură nutrienții necesari, iar acest studiu este cel mai recent care demonstrează această posibilitate, notează Euronews.
„Prezența microplasticelor fusese deja identificată în sângele uman, în plămâni, placentă sau laptele matern, dar faptul că aceste particule pot trece de bariera hematoencefalică este îngrijorător”, a declarat Bethanie Carney Almroth, cercetător implicat în acest studiu. Dintre probele analizate, 28 proveneau de la persoane autopsiate în 2016, iar 24 de la persoane decedate în 2024, iar rezultatele au indicat existența unui nivel dublu de microplastice în probele cerebrale colectate în 2024, comparativ cu 2016.
În cercetarea publicată în Nature Medicine au fost incluse și probe cerebrale de la 12 persoane care în timpul vieții fuseseră diagnosticare cu demență, iar rezultatele au evidențiat o cantitate mai mare de microplastice în creierele acestora față de nivelele identificate la persoanele care nu aveau un asemenea diagnostic.
În plus, cercetătorii au descoperit nivele mai mare de microplastic în creier decât în alte organe precum ficat sau rinichi. Cele mai multe dintre fragmentele de plastic descoperite în aceste probe erau polietilenă, utilizată la scală largă în ambalajele de la băuturi și mâncare, pentru sticlele de șampon, pubele de reciclare ș.a.m.d..
Echipa de cercetători spune totuși că rezultatele studiului ar putea fi afectate de faptul că mostrele au fost colectate din diferite zone ale Statelor Unite. Totodată, ei au subliniat necesitatea efectuării mai multor astfel de studii, pe perioade mai lungi de timp, și cu un număr mult mai mare de probe, pentru a se stabili dacă prezența microplasticelor în creier poate determina apariția unor probleme de sănătate.
Deși, în prezent, oamenii de știință din lume nu știu exact cum afectează microplasticele sănătatea sau în ce cantitate, studii realizate anterior au identificat o potențială corelație între prezența acestuia și anumite probleme grave de sănătate, precum câteva tipuri de cancer, probleme respiratorii, infarct și boala inflamatorie intestinală.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe