Newsflash
Cultură

Timp liber: eveniment dedicat regizorului Radu Gabrea

de Florentina Ionescu - apr. 10 2024
Timp liber: eveniment dedicat regizorului Radu Gabrea

Goethe-Institut şi Asociaţia Euro-Fest, în colaborare cu Centrul Naţional al Cinematografiei, pun în scenă un eveniment dedicat memoriei unui important cineast româno-german, regizorul Radu Gabrea.

La întrepătrunderea dintre literatură şi film, spectatorii vor putea vedea romanele scriitorului de limbă germană Eginald Schlattner transpuse pe ecran de Radu Gabrea, în spaţiul Pavilionului Goethe. Prima proiecţie va avea loc miercuri, 17 aprilie 2024, ora 19:00, când va fi prezentat filmul „Cocoşul decapitat” ("Der gekopfte Hahn"), se arată într-un comunicat de presă.

Alături de laureata Premiului Nobel pentru literatură, Herta Muller, Eginald Schlattner este cel mai cunoscut scriitor de limbă germană născut în România. A devenit preot la 45 de ani şi scriitor la 65 de ani, când a debutat cu romanul „Der gekopfte Hahn” („Cocoşul decapitat”), în 1998. Radu Gabrea îi ecranizează romanul în 2006. A mai scris „Rote Handschuhe” („Mănuşile roşii”) în anul 2000, roman ecranizat tot de Radu Gabrea în 2011 şi „Das Klavier im Nebel” („Pianul în ceaţă”) în 2005, acesta fiind şi ultimul film al regizorului Radu Gabrea - premiera a avut loc post-mortem, în anul 2018. Schlattner a mai publicat patru cărţi, ultima în 2023.

Viață transpusă pe ecran

„Cocoşul decapitat” a devenit film în anul 2006. Scriitorul şi-a văzut propria viaţă transpusă pe ecran de regizorul Radu Gabrea şi a declarat într-un interviu luat de Iulia Blaga: 

„Am fost impresionat cum din materialul primar al romanului, Radu Gabrea a reuşit să recreeze această poveste printr-o accentuare şi dozare proprie a personajelor. E o performanţă, mai ales că cele şase variante de scenariu au fost scrise în germană. Foarte interesant pentru mine e faptul că, nedepăşind economia cărţii, Radu Gabrea a reuşit să creeze ceva nou care este şi nu este o oglindire a romanului.”

„Cocoşul decapitat” este o producție multinaţională România/ Germania/ Ungaria/ Austria, având în distribuţie actori europeni: David Zimmerschied şi Oliver Stritzel (Germania), Alicja Bachleda-Curus (Polonia), Werner Prinz (Austria), Agi Margittay (Ungaria) şi o pleiadă de actori români: Ioana Iacob, Axel Moustache, Victoria Cociaş, Ovidiu Schumacher (stabilit în Germania), Dorel Vişan, Monica Ghiuţă, Vlad Rădescu şi alţii. 

Filmările au fost realizate la Sibiu, Mediaş şi Agnita, recompunând atmosfera anilor 1940. Filmul lui Radu Gabrea ne oferă o poveste care punctează începutul sfârşitului prezenţei germane în Transilvania - pe de-o parte, mitul Transilvania Felix, al convieţuirii fericite între diferitele etnii ce trăiau acolo, pe de altă parte, intruziunea tot mai puternică a nazismului în viaţa germanilor transilvăneni.

Tematica minoritarilor evrei, saşi sau şvabi

De altfel, filmele lui Radu Gabrea deseori ating tematica minoritarilor evrei, saşi sau şvabi în diferite perioade ale secolului trecut. A regizat peste 25 de filme artistice şi documentare într-o carieră de peste 45 de ani, abordând după întoarcerea sa în România subiecte istorice mai puţin cunoscute sau „distorsionate în mod sistematic”, şi care în opinia sa trebuie demistificate cu ajutorul cercetării documentaristice. Radu Gabrea a fost îndrăgostit de meseria de regizor: „În momentul în care eu aş şti că nu aş mai putea să fac film deloc, atunci timpul ar deveni un adversar”, mărturisea cineastul într-un interviu din 2014, potrivit comunicatului de presă.

Film în limba germană, subtitrat în limba română. Proiecţia va fi urmată de discuţii cu persoane apropiate regizorului Radu Gabrea şi colaboratori ai acestuia. Moderator: Mihai Fulger, critic de film. Cu participarea actorilor Victoria Cociaş, Vlad Rădescu şi Axel Moustache. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe