Newsflash
Dosar Reportaje

Terapii balneare în staţiunea Sf. Constantin și Elena

de Dr. Laura Davidescu - dec. 22 2023
Terapii balneare în staţiunea  Sf. Constantin și Elena

Micuţa staţiune de la ţărmul bulgăresc al Mării Negre găzduiește un spa medical cu rădăcini istorice, unde vin anual mii de turiști. Aproape un sfert dintre ei sunt români și e de așteptat ca numărul lor să crească de la an la an.

Sfinţii Constantin și Elena este o localitate aflată la câţiva kilometri de Varna. Aici se ajunge mult mai rapid decât ai crede la prima vedere, în circa trei ore după ce treci Dunărea pe la Giurgiu-Ruse. Este cea mai veche staţiune litorală a Bulgariei, localitatea unde a funcţionat primul sanatoriu din ţară. A fost redenumită Sfinţii Constantin și Elena după ce, în perioada comunistă, fusese cunoscută drept Drujba.

Cel mai modern stabiliment balnear este situat în cadrul complexului Aquahouse. A fost refăcut la standarde de cinci stele în 2022 și preluat, de la 1 octombrie 2023, de grupul Ensana, cel mai mare operator din Europa de hoteluri cu baze termale. Printre locaţiile administrate de Ensana se află hoteluri balneare de tradiţie din ţări precum Marea Britanie, Cehia, Ungaria, Grecia și inclusiv România. 

În ţara noastră, Ensana deţine mai multe hoteluri din Sovata și administează inclusiv faimosul ștrand helioterm de la Lacul Ursu. Aici se folosește și nămolul terapeutic extras din lac în terapii medicale, după cum Viaţa Medicală a mai scris în anii precendenţi. Recent, am avut ocazia să vizitez hotelul cu spa și bază de tratament din Bulgaria, pentru a afla mai multe despre facilităţile și procedurile oferite de balneologii și kinetoterapeuţii de pe litoralul bulgăresc.

Climă blândă, ape termale și nămol terapeutic

Zona din preajma Varnei este una deosebită din punctul de vedere al microclimatului: relieful este compus din coline molcome, acoperite cu păduri de pin, care ajung până în „buza” plajelor. Astfel, aerul înmiresmat de parfumul de conifere, foarte curat, este împrospătat constant de curenţii minerali marini. În acest fel se produce o ionizare negativă puternică, utilă pentru cei cu probleme respiratorii. Climatul este clasificat ca fiind subtropical umed, cu influenţe mediteraneene, cu o temperatură medie anuală în jur de 10 grade.

Tot la Sf. Constantin și Elena se găsesc și izvoare de apă termală, pe care baza de tratament de la Aqua­house o și utilizează la proceduri externe și interne. Medicul coordonator al centrului de tratament, dr. Svetlozar Dimitrov, ne-a explicat că apa vine din pământ cu o temperatură de 46oC. Este ideală pentru tratarea diverselor afecţiuni musculoscheletale, a bolilor autoimune cu componentă dermatologică, a problemelor ginecologice, ortopedice, endocrinologice sau în recuperarea posttraumatică. Mineralizarea de 553 mg/l și compoziţia clorurată, sodică și magneziană fac ca apa să poată fi și băută, fiind utilă în tratarea afecţiunilor gastrointestinale sau renale.

Pe lângă factorii de cură heliomarină și apa termală, în staţiunea Sf. Constantin și Elena se folosesc și terapiile cu nămol, și acesta fiind recoltat din zonă. „Pacienţii vin la Aquahouse în programe de 5, 7 sau 14 zile, iar rezultatele recuperării sunt cu atât mai bune cu cât stau mai multe zile”, spune dr. Dimitrov. Unii clienţi ai bazei de tratament sunt de vârstă foarte înaintată – recordul fiind un domn de 93 de ani. Acesta a urmat o cură de tratament de trei săptămâni, îmbunătăţirea stării de sănătate fiind vizibilă la plecare, ne-a povestit medicul.

Ce terapii se fac la Aquahouse

În funcţie de nevoile pacientului, pe lângă băile termale, împachetările cu nămol sau exerciţiile de kinetoterapie, medicul din baza de tratament poate recomanda și alte proceduri la Aquahouse: electroterapie pentru relaxare musculară și ameliorarea durerilor, fonoforeză (terapie cu 
ultrasunete) – care induce un micromasaj –, stimulare electrică a nervilor periferici, pentru îmbunătăţirea troficităţii neuronale, terapie compresivă cu vacuum, pentru edeme și probleme de circulaţie limfatică, diatermie – pentru creșterea mobilităţii.

Terapiile acvatice sunt și ele recomandate și apreciate atât de pacienţi, cât și de turiștii sănătoși, care vin preponderent în lunile calde, la relaxare, cu întreaga familie. Printre acestea se numără gimnastica în apă, hidromasajul și împachetările cu nămol sau alge marine. Pe lângă tratamentele cu recomandare medicală, turiștii veniţi la relaxare pot opta pentru o mulţime de pachete spa, acestea putând fi alese direct de pe site-ul hotelului, la momentul efectuării rezervării. 

Dintre acestea, Nicolai Popov, spa managerul de la Aquahouse, a menţionat două terapii exclusive, care se practică doar în acest loc. Prima este Pine Sea-cret – exfoliere corporală cu „rumeguș” din conuri de pin, urmată de masaj cu ulei esenţial de pin și aplicarea unei măști faciale cu colagen și esenţă de pin. 

Cealaltă, Aqua Sea-cret – exfoliere cu nisip, urmată de masaj cu ulei esenţial de alge marine și mască pe bază de alge. În plus, începând cu 2024, clienţii complexului vor avea la dispoziţie noi programe în meniul spa&wellness: pierdere în greutate, antistres, intensiv spa, cu patru proceduri zilnice, și un program de healthy ageing. În afară de turiștii bulgari și cei români, la Aquahouse sosesc și mulţi turiști germani. Complexul are contract cu casa de asigurări de sănătate din Germania, iar contravaloarea curei balneare este rambursată pentru aceștia.

Masaj de cinci stele

În timpul vizitării noului complex, am avut ocazia să testez o parte dintre facilităţile spa-ului, dar și unele proceduri. Nici nu am reușit să număr toate piscinele, pentru că sunt o mulţime de bazine atât la interior, cât și la exterior. Dintre cele de afară, unele sunt accesibile și iarna, fiind încălzite. 

Mi-a plăcut mult piscina pentru aqua-gym și, desigur, ședinţa de masaj care m-a scăpat de contracturile datorate statului îndelungat în faţa calculatorului. Cum vremea a fost frumoasă, chiar dacă ne aflam în luna noiembrie, am putut participa și la o ședinţă de yoga pe peluza hotelului (pe unde zburdau pescărușii, dar și o veveriţă!), cât și de o lungă plimbare pe plajă, pentru a inspira aerul marin și a admira statuia lui Poseidon „ieșind” din valurile mării.

Însă cea mai frumoasă amintire pe care o păstrez de la Aquahouse este imaginea soarelui ridicându-se din apele Mării Negre, la răsărit, vizibilă din aproape toate camerele complexului. Este genul de loc unde, indiferent de problemele fizice sau emoţionale cu care ajungi, după o ședere de câteva zile, cu siguranţă pleci revigorat, datorită terapiilor medicale și de wellness, dar și factorilor pe care natura îi oferă gratuit și necondiţionat de milenii.

Primul sanatoriu de pe litoralul bulgăresc 

Aquahouse Hotel & Spa duce mai departe moștenirea romanilor, care au folosit izvoarele termale din această zonă a Bulgariei încă din secolul 4 î.Hr. Dacă e să ne referim la istoria recentă, în 1905, în zona actualei staţiuni a început construcţia primului sanatoriu din Bulgaria situat la mare și destinat copiilor cu tuberculoză. 

Sanatoriul, coordonat de dr. Paraschiv Stoianov, trata scrofuloza, bolile limfatice și anemia la copii. Doctorul Stoianov a fost primul care a introdus terapiile marine, băile de soare și de nămol în ţara sa. Se spune că tratamentele sale aveau mare succes, peste 65% dintre copii plecând complet însănătoșiţi de la sanatoriu. 

În timp, au apărut vile private în zonă, iar după Al Doilea Război Mondial s-au dezvoltat hotelurile și staţiunile din preajma Varnei, respectiv Nisipurile de Aur și Drujba. În 1992, Drujba și-a reluat numele de Sfinţii Constantin și Elena, de la micuţa mănăstire situată la malul mării, chiar în preajma vechilor băi termale, devenite acum complexul Ensana Aquahouse.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe