Newsflash
Știri

Tehnologie și inovaţie în diabetul zaharat

de Florentina Ionescu - dec. 2 2022
Tehnologie  și inovaţie  în diabetul zaharat

În epoca modernă, noile dispozitive și tehnologii (ce pot fi folosite inclusiv în monitorizarea continuă a glicemiei) sunt aliații pacientului cu diabet zaharat de tip 1.

În diabetul zaharat, self-managementul este extrem de important, mai ales în cazul pacientului cu diabet zaharat de tip 1. Diagnosticat cu diabet zaharat de tip 1 (DZ 1) în urmă cu 20 de ani, actorul Dragoș Bucur a folosit de-a lungul timpului mai multe tipuri de dispozitive medicale până când le-a găsit pe cele care se potrivesc cu stilul său de viaţă. 

Citiți și: Un dispozitiv smart elimină nevoia de înțepături în deget pentru a măsura glicemia 

foto facebook Deci Se Poate (1)

„Eu sunt dependent nu doar de insulină, ci și de tehnologie. Folosesc un sistem de monitorizare a glicemiei continuu, în timp real, și o pompă de insulină. Folosesc și un sistem closed-loop, un soft care îţi combină informaţiile de la senzorul de glicemie și le transmite mai departe, în urma unui algoritm, către pompa de insulină.”

În 2021, în lume, aproximativ 8,4 milioane de oameni trăiau cu DZ 1(Sursă: The Lancet)

Prin combinaţia aceasta de tehnologie, actorul spune că duce o viaţă normală: „Fac sport. Nu sar cu parașuta, dar merg pe munte, fac trasee de câte 14-15 ore, mă dau cu placa o zi întreagă, fac rafting. Sunt lucruri pe care nu prea ai cum să le faci cu metoda clasică de tratament pentru DZ 1”.

Declaraţiile au fost făcute, recent, la o conferinţă de presă
prilejuită de lansarea în ţara noastră a unui sistem nou de monitorizare continuă, în timp real, a glucozei.

Mai mult decât HbA1c

La rândul său, prof. dr. Gabriela Radulian, președinta Societăţii Române de Diabet, Nutriţie și Boli Metabolice, a vorbit despre impactul tehnologiei și al inovaţiei în gestionarea diabetului zaharat: „Suntem în secolul XXI. În tratamentul DZ 1 există opţiunea cu injecţii multiple de insulină și cu determinări ale glicemiei pentru monitorizarea valorilor glicemice. Dar tehnologie și inovaţie, astăzi, în diabet înseamnă sisteme de monitorizare glicemică continuă performante și, totodată, sisteme de administrare a insulinei, acele pompe de insulină”.

Ea a arătat și de ce sunt atât de importante noile dispozitive medicale și micile aparate care contribuie la o mai bună calitate a vieţii pacientului cu DZ 1: „Evaluarea persoanei cu diabet nu înseamnă numai o hemoglobină A1c – media glicemiilor. Astăzi vorbim despre Time in Range, noţiune care ne arată cât timp persoana cu diabet are o valoare a glicemiei cuprinsă între 70 și 180 mg/dl”.

Specialista a explicat că prezenţa constantă a acestui indice înseamnă, în primul rând, reducerea complicaţiilor de tip microvascular. O valoare optimă a timpului petrecut de pacient în ţintă asociază, totodată, o variabilitate glicemică extrem de scăzută, un risc de hipoglicemie minim, în condiţiile în care self-managementul este extrem de important. Pe de altă parte, Time in Range înseamnă și creșterea calităţii vieţii pacienţilor cu DZ 1. 

Conform studiului PREDATORR, în România prevalența diabetului este de 11,6%. 

Citiți și: Medicii de la IOB se vor pregăti și la Milano

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe