Newsflash
ACTUALITATE Știri

CAS Tulcea: a crescut numărul de persoane diagnosticate cu diabet

de Florentina Ionescu - mai 13 2025
CAS Tulcea: a crescut numărul de persoane diagnosticate cu diabet

Casa de Asigurări de Sănătate Tulcea trage un semnal de alarmă cu privire la creșterea numărului de persoane diagnosticate cu diabet din 2024 până în 2025.

La nivelul Casei de Asigurări de Sănătate Tulcea se derulează 8 programe naționale de sănătate curative: Programul național de oncologie; Programul național de diabet zaharat; Programul național de tratament al hemofiliei și talasemiei; Programul național de tratament pentru boli rare; Programul național de ortopedie; Programul național de transplant de organe, țesuturi și celule de origine umană; Programul național de supleere a funcției renale la bolnavii cu insuficiență renală cronică (hemodializă, hemodiafiltrare și dializă peritoneală); Subprogramul național de servicii conexe acordate persoanelor diagnosticate cu tulburări din spectrul autist. 

Programele naționale de sănătate curative constau într-un ansamblu de acțiuni multianuale care au drept scop asigurarea tratamentului specific în cazul bolilor cu impact major asupra sănătății publice, se arată într-un comunicat de presă. 

Pe primul loc, ca număr de beneficiari, se află programul pentru diabet zaharat, cu un număr de 7.910 pacienți tratați în anul 2024. Programul are ca scop îmbunătățirea managementului diabetului și a sănătății pacienților afectați de această boală.

„Consider că este necesar să trag un semnal de alarmă cu privire la diabet, deoarece în anul 2024 s-a observat o creștere de 2,73% a numărului de pacienți diagnosticați cu diabet zaharat, de la 7.700 pacienți în 2023 la 7.910 pacienți în 2024. 

De asemenea, s-a înregistrat o creștere și în rândul copiilor, de la 38 în 2023 la 40 în 2024. Este important ca fiecare persoană să cunoască faptul că poate beneficia de tratament de specialitate, gratuit, prin Casa de Asigurări de Sănătate, iar un prim pas îl reprezintă o consultație la medicul de familie, care îi va face evaluările necesare și îi va acorda sprijinul și îndrumarea de care are nevoie”, a transmis Eugenia Vasile, director general al Casei de Asigurări de Sănătate Tulcea.

La nivelul județului Tulcea, pentru anul 2024, costul mediu pe bolnav de diabet zaharat tratat a fost de 1.926 lei. 

Programul național de diabet zaharat include următoarele componente, reamintesc reprezentanții CAS Tulcea:

  1. Diagnosticare și monitorizare - Programul încurajează realizarea testelor de glicemie și urmărirea constantă a nivelului de zahăr din sânge pentru a preveni complicațiile. 
  2. Tratament - Acesta implică prescrierea de medicamente, inclusiv insulină pentru pacienții cu diabet de tip 1 și medicamente pentru diabetul de tip 2, în funcție de necesitățile fiecărui pacient.
  3. Acces la medicamente și dispozitive - Pacienții au acces la anumite medicamente și dispozitive medicale necesare pentru monitorizarea și tratamentul diabetului.
  4. Educație terapeutică - Pacienții beneficiază de informații utile despre gestionarea diabetului prin educație terapeutică, care le oferă instrumentele necesare pentru a înțelege boala și a o gestiona eficient.
  5. Monitorizarea complicațiilor - Programul include evaluarea periodică a posibilelor complicații asociate diabetului, cum ar fi neuropatia, retinopatia și boala cardiovasculară. 
  6. Colaborare multidisciplinară - Factorii de decizie din domeniul sănătății, la nivel local, promovează colaborarea între medici, nutriționiști, educatori diabetologici și alți specialiști pentru a asigura o abordare vastă a tratamentului.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 150 de lei
  • Digital – 100 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe