Newsflash
OPINII

Suspendarea calităţii de membru al CMR

de Drd. Rareș Voroneanu - feb. 17 2023
Suspendarea calităţii de membru al CMR

Membrii Colegiului Medicilor din România au posibilitatea de a se suspenda sau pot fi suspendaţi din organizaţie în câteva situaţii foarte bine reglementate.

Statutul Colegiului Medicilor din România (CMR) prevede patru situaţii, expres reglementate, în care calitatea de membru al organizaţiei poate să înceteze:

  1. la cererea medicului;
  2. în situaţia în care cotizaţia nu a fost plătită (total ori parţial) timp de șase luni de la data scadenţei, până la momentul achitării integrale a datoriilor, ca urmare a unei decizii a comisiei de disciplină;
  3. în cazul în care medicul nu a realizat un număr minim de credite de educaţie medicală; d) în cazul existenţei unui caz de incompatibilitate.

Persoanele care sunt membre ale CMR au posibilitatea de a se suspenda din organizaţie pe o durată de până la cinci ani. Prevederea nu stabilește un prag minim, ci doar unul maxim. Cu alte cuvinte, în lipsa altor stipulaţii, medicul poate să decidă să-și suspende activitatea chiar și pentru o lună. Solicitarea de suspendare trebuie depusă la colegiul teritorial în a cărui evidenţă se află. Încetarea suspendării se va constata tot printr-o decizie.

În ceea ce privește suspendarea cauzată de neplata contribuţiei, pentru a putea fi adoptată legal, trebuie să existe o atenţionare scrisă a medicului, făcută de colegiul teritorial. Pentru revocarea ei, nu este suficient ca medicul să achite doar cotizaţia, ci și eventualele penalităţi aferente.

În cazul suspendării cauzate de faptul că medicul nu a reușit să acumuleze numărul minim de credite de educaţie medicală, pe parcursul intervalului de cinci ani, revocarea va fi efectuată prin dovedirea faptului că a realizat numărul minim de credite.

Există și câteva prevederi cu aspect tehnic legate de suspendare. După ce adoptă decizia, biroul colegiului teritorial o comunică: Colegiului Medicilor din România, Ministerului Sănătăţii, Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (ori a municipiului București), Casei de Asigurări de Sănătate Judeţene, unităţii cu care mediul se află într-un raport de muncă ori de colaborare.

Indiferent de motivul pentru care a fost suspendat, atât drepturile, cât și obligaţiile medicului care decurg din reglementările legale vor fi suspendate. Cu alte cuvinte, cât timp există un caz dintre cele precizate anterior, acesta nu are posibilitatea de a se bucura de statutul legal pe care îl acordă legea, întrucât, tot din perspectivă legală, nu sunt îndeplinite condiţiile impuse.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe