Newsflash
ACTUALITATE Știri

Summit dedicat alergiilor, în aprilie, la București

de Florentina Ionescu - apr. 12 2024
Summit dedicat alergiilor, în aprilie, la București

Asociația Română de Educație în Alergii organizează luna aceasta prima ediție AREA Summit Alergii.

În perioada 20-21 aprilie 2024, Asociația Română de Educație în Alergii (AREA) organizează prima ediție AREA Summit Alergii. Acesta este un eveniment dedicat atât medicilor, cât și părinților și pacienților. 

Prima ediție aduce împreună 15 experți din diverse specialități medicale pentru a împărtăși cunoștințe și a promova colaborarea în gestionarea și tratamentul acestor afecțiuni, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției. Evenimentul va avea loc la Biblioteca Națională a României. 

În Europa, o persoană din trei este alergică

Ideea evenimentului a venit ca urmare a situației îngrijorătoare în care se află întreaga lume datorată alergiilor, statisticile vorbind de la sine: peste 1 miliard de persoane suferă în lume de diverse alergii iar până în anul 2050 se estimează că vor fi 4 miliarde. Peste 200 de milioane de europeni suferă în prezent de boli alergice cronice și 8 milioane sunt români. În acest moment în Europa o persoană din trei este alergică, iar studiile arată că până în 2025, jumătate din întreaga populație a Europei va fi alergică, spun organizatorii. 

Conceptul evenimentului a fost realizat în urma concluziilor primului studiu AREA– Alergiile în România în 2023, realizat împreună cu Data Diggers: 

  • Alergiile sunt foarte răspândite și în România: 42% dintre românii din mediul urban declară că suferă de astfel de afecțiuni; în 30% din cazuri diagnosticul de alergie este confirmat prin metode medicale.
  • Femeile sunt afectate într-o măsură semnificativ mai mare decât bărbații, iar cele mai des întâlnite sunt alergiile respiratorii.
  • Aproape un sfert dintre românii din orașe au copii cu alergii; cei mai mulți dintre acești părinți (3 din 5) suferă la rândul lor de afecțiuni alergice.

Situația este agravată în România și din cauza faptului că nivelul de cunoștințe despre afecțiunile alergice nu este foarte ridicat. Din același studiu, se observă că:

  • Doar jumătate dintre români se consideră destul de informați despre alergii
  • Doar jumătate dintre români au o idee clară despre ce este anafilaxia (cea mai severă reacție alergică, ce survine brusc si care poate pune viața în pericol)
  • Și mai puțini (doar unul din cinci) știu să acorde primul ajutor în caz de anafilaxie.

„Misiunea noastră, a fondatorilor si a voluntarilor AREA, este să creăm un mediu deschis și prietenos în cadrul căruia să putem discuta și să învățăm împreună, medici, părinți și pacienți. Colaborarea este esențială pentru a oferi cele mai bune soluții pentru toți cei afectați de alergii și primul pas este informarea corectă și completă din surse sigure. Pentru a crește gradul de informare și de conștientizare a alergiilor, este nevoie de implicarea cât mai multor actori, atât publici cât și privați, precum și a presei”, a declarat dr. Claudia Adriana Nicolae, președinte AREA, medic primar Alergologie cu peste 20 de ani de experiență. 

Temele abordate

Prima zi a AREA Summit Alergii va include patru paneluri cu cele mai importante noutăți medicale (Drumul de la concepție până la primii pași, Copilăria și alergiile: management și diagnostic, Respiră sănătos: provocări și soluții în mediul urban, Înţelegerea și îngrijirea pielii: dermatita și dincolo de ea). 

A doua zi a AREA Summit Alergii este dedicată Atelierelor pentru părinți (Tehnici de administrare medicație inhalatorie, Tehnici de prim ajutor în anafilaxie, Soluții, reguli și tehnici culinare dedicate alergiilor alimentare, Autoreglarea emoțională a părinților și copiilor în contextul alergiilor alimentare, Cum am devenit ambasadorul copilului meu alergic în societate). 

Despre AREA 

Asociația Română de Educație în Alergii (AREA) este o organizație non-profit care are misiunea de a crește gradul de conștientizare a alergiilor și a impactului lor asupra celor afectați prin proiecte educaționale, realizate cu suportul partenerilor și sponsorilor. 

Comunitatea AREA este formată din familii cu copii alergici, adulți alergici, cadre medicale (medici, asistente, psihologi), profesori și educatori, companii și instituții partenere. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe