Newsflash
Internaționale

Manichiura cu gel poate fi riscantă pentru sănătate

de Dr. Mariana MINEA - apr. 21 2023
Manichiura cu gel poate fi riscantă pentru sănătate

Tot mai multe persoane din Marea Britanie dezvoltă alergii ca urmare a folosirii kiturilor de manichiură la domiciliu ce presupun aplicarea unor produse de tip gel sau pe bază de acrilic.

manichiuraManichiura pe bază de gel sau de acrilic rezistă mai mult decât cea clasică și are un aspect mai spectaculos. Aplicarea gelului pe unghii este urmată de tratarea acestora cu ajutorul lămpii cu ultraviolete, pentru solidificarea substanţei.

Dermatologii britanici întâlnesc aproape săptămânal cazuri în care pacientele se prezintă cu subţiere ori cădere a unghiei, afectare a pielii din jurul unghiei sau, în cazuri mai rare, dificultăţi respiratorii, în urma folosirii acestei metode. Ei le recomandă să revină la manichiura clasică sau cel puţin să renunţe la folosirea kitului de manichiură cu lampă UV la domiciliu.

Aceste lămpi trebuie să folosească o putere de 36 de waţi și o anumită lungime de undă, adaptată gelurilor. În caz contrar, polimerii care intră în compoziţia produsului aplicat pe unghii nu se solidifică și nu se atașează de unghie în mod corespunzător.

Ei pot penetra patul unghial și tegumentele din jur, provocând iritaţii și alergii, spun dermatologii britanici citaţi de BBC. În cazul dezvoltării de alergii, de exemplu, aceste persoane nu pot tolera ulterior obturaţiile dentare ce utilizează acrilaţi ori intervenţiile de artroplastie de șold ce folosesc astfel de materiale.

O manichiuristă din Marea Britanie, confruntată cu astfel de cazuri în rândul clientelor sale, a creat un grup de Facebook, ca spaţiu de discuţie pentru cei care lucrează în domeniu. În trei zile, grupul avea 700 de membri. La patru ani, 37.000 de persoane fac parte din grup, iar mesajele care semnalează alergiile provin din peste 100 de ţări.

Tehnicienii în domeniu recomandă femeilor să nu mai folosească manichiura pe bază de lampă UV la domiciliu și să apeleze la saloane verificate, cu personal instruit în domeniu, care utilizează produse hipoalergenice. Compoziţia gelurilor diferă, iar unul dintre cele mai alergene ingrediente e considerat a fi Hema (2-Hydroxy EthylMethacrylate Agent).


Notă autor:

https://www.bbc.com/news/uk-65273991

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe