Newsflash
Internaționale

SUA: vaccinul Pfizer, aviz favorabil pentru copiii de 5-11 ani

de L. Budin - oct. 27 2021
SUA: vaccinul Pfizer, aviz favorabil pentru copiii de 5-11 ani

Un comitet de experți a recomandat Agenției americane a medicamentului FDA să autorizeze vaccinul anti-COVID de la Pfizer-BioNTech pentru copiii cu vârste de 5 -11 ani.

Măsura vizează 28 de milioane de copii americani, a căror imunizare ar putea începe în noiembrie, informează AFP și Reuters, preluate de France 24.

Majoritatea copiilor de vârstă școlară s-au întors la cursurile față-n față, după restricțiile din anul școlar precedent.

vaccinare-copil-scoala

Dezbateri în direct

Compus din oameni de știință independenți – experți în imunologie, maladii infecțioase, pediatrie – comitetul a trecut în revistă toate datele oferite de Pfizer și de autoritățile sanitare americane.

Discuțiile au durat o zi și au fost transmise în direct pe internet. Concluzia, aprobată cu 17 voturi pentru și o abținere - a fost că beneficiile vaccinului ar fi mult mai mari ca riscurile.

Copiii nu sunt nici pe departe scutiți de efectele negative ale COVID-19, a reamintit Peter Marks de la FDA, la începutul dezbaterii.

Dacă Agenția americană a medicamentului FDA dă curs avizului, va fi rândul reprezentanților Centrelor americane de control și prevenție a bolilor (CDC) să se reunească. CDC își va publica apoi recomandările destinate profesioniștilor din sănătate, iar vaccinul va putea fi administrat copiilor în săptămâna imediat următoare.

Studiu clinic promițător

Pentru a-și susține cererea de autorizare de urgență, Pfizer a prezentat rezultatele unui studiu clinic, care a demonstrat că vaccinul are o eficacitate de 90,7% în prevenirea formelor simptomatice ale bolii, la copiii de 5-11 ani. Niciun caz de miocardită nu a fost detectat pe durata testelor clinice.

Vaccinarea va asigura învățământul față-n față, crucial pentru dezvoltarea copiilor”, a argumentat William Gruber, de la Pfizer.

La tinerii din grupa de vârstă menționată, peste 1,9 milioane de cazuri de îmbolnăvire au fost înregistrate în SUA, de la debutul pandemiei. S-au mai consemnat 8.300 de spitalizări și circa o sută de decese.

Copiii care se infectează pot dezvolta inclusiv sindromul inflamator multisistemic pediatric (PIMS) și așa-numitul COVID lung.

Chestiunea miocarditei

Punctul principal al dezbaterii l-a constituit riscul de miocardită. Această inflamație a mușchiului cardiac este un efect secundar rar asociat vaccinării. A fost detectată la adolescenți și la tinerii adulți, în special de sex masculin, după imunizarea cu serurile Pfizer sau Moderna.

În studiul clinic Pfizer, nu s-a înregistrat niciun caz de miocardită în rândul celor 3.000 de copii vaccinați. Experții sunt de părere că acest efect secundar ar putea fi mai rar în rândul copiilor, fiindcă ar putea avea legătură cu nivelul de testosteron.

Dr. Paul Offit, membru al comitetului de experți, a declarat că se simte mai liniștit știind că dozajul pentru copii va fi mai slab – 10 micrograme per injecție, în loc de 30.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe