Newsflash
Internaționale

Studiu: vapingul este asociat cu riscul de COVID-19 la adolescenți

de Florentina Ionescu - aug. 13 2020
Studiu: vapingul este asociat cu riscul de COVID-19 la adolescenți

Vapingul sau utilizarea unui dispozitiv electronic așa cum sunt țigările electronice este asociat cu un risc extrem de crescut de COVID-19 în cazul adolescenților și adulților tineri, potrivit unui studiu nou, realizat de cercetătorii de la Stanford University School of Medicine.

Acest studiu, care a fost publicat recent în mediul online, în Journal of Adolescent Health, este primul care a examinat asocierile dintre vapingul la tineri și COVID-19. Cercetarea a utilizat date ale populației din SUA, colectate în timpul pandemiei de COVID-19.

tigari electronice riscuri cavitatea orala

Printre persoanele tinere care au fost testate pentru virusul SARS-CoV-2, scrie www.sciencedaily.com, cercetătorii au descoperit că tinerii care au folosit țigările electronice au avut un risc de cinci până la de șapte ori mai mare de a fi infectați cu virusul, în comparație cu persoanele care nu au utilizat țigări electronice.

„Adolescenții și adulții tineri trebuie să știe că dacă folosesc țigara electronică, au un risc imediat de COVID-19, deoarece în acest mod sunt lezați plămânii”, a declarat autorul senior al acestui studiu, Bonnie Halpern-Felsher, profesor de pediatrie, potrivit sursei citate.

Mai mult, un alt cercetător implicat în studiu spune că persoanele tinere cred că vârsta le protejează de contractarea virusului sau cred că nu vor avea simptome de COVID-19, „dar datele arată că acest lucru nu este adevărat în cazul celor care vapează”. Aceasta este părerea unui alt autor al studiului, Shivani Mathur Gaiha.

Ce rezultate a avut studiul

Datele au fost colectate prin chestionare online, aplicate în luna mai. La chestionare au răspuns 4.351 de participanți, cu vârste între 13 și 24 de ani, din SUA. Persoanele tinere care au fumat atât țigări clasice, cât și țigări electronice cu 30 de zile înainte de a răspunde la întrebările din chestionar au avut un risc de aproape de cinci ori mai mare să se confrunte cu simptome de COVID-19, cum ar fi tusea, febra, oboseala și dificultatea în respirație, în comparație cu persoanele care nu au fumat niciodată sau nu au vapat niciodată.

Acest lucru, potrivit oamenilor de știință, ar putea explica de ce aceste categorii de persoane au avut o probabilitate mai mare de a fi testate pentru COVID-19. În funcție de tipul de produse cu nicotină pe care le-au folosit și de cât de recent le-au folosit, tinerii care au fumat sau care au vapat, ori ambele categorii au avut o predispoziție de 2,6 până la de 9 ori mai mare de a fi testați pentru COVID-19, în comparație cu persoanele nefumătoare (cei care nu au fumat nici țigări clasice, nici țigări electronice).

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe