Newsflash
ACTUALITATE Știri

Studiu: Pompierii au un risc crescut de melanom

de Florentina Ionescu - aug. 24 2023
Studiu: Pompierii au un risc crescut de melanom

Un studiu* recent publicat în „Jurnalul American de Medicină Industrială” arată că pompierii se confruntă cu rate semnificativ mai mari de incidență și mortalitate a melanomului în comparație cu populația generală.

Cercetarea (link mai jos), concentrată pe evaluarea impactului expunerii profesionale asupra stării de sănătate a pompierilor, a evidențiat că expunerea la razele ultraviolete și la agenții cancerigeni prezenți în materialele ignifuge contribuie în mod semnificativ la aceste cifre alarmante, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției. 

Melanomul este o formă agresivă de cancer de piele care își găsește originea în melanocite, celulele responsabile de producerea pigmentului. Această boală poate apărea atât în zonele expuse la lumina soarelui, cât și în regiuni mai puțin vizibile, precum talpa piciorului sau zona genitală. Unul dintre factorii majori de risc pentru dezvoltarea melanomului este expunerea excesivă la radiațiile ultraviolete (UV), indiferent dacă provin de la soare sau de la surse artificiale, precum aparatele de bronzat. 

Materialele ignifuge prezintă riscuri 

„Descoperirile sunt într-adevăr îngrijorătoare, dar, din păcate, nu ne așteptam să fie altfel. Pompierii sunt expuși constant la radiațiile UV și substanțele chimice nocive în timpul intervențiilor, ceea ce reprezintă un factor major de risc pentru dezvoltarea melanomului. În cazul lor, expunerea la radiațiile UV nu se limitează doar la sursa naturală. Acești eroi sunt adesea expuși la condiții extrem de dificile, inclusiv flăcări și fum dens, în timpul misiunilor lor. Pe lângă aceasta, materialele ignifuge și alte substanțe chimice din mediul lor de lucru pot conține agenți cancerigeni care amplifică riscul de dezvoltare a melanomului. Ca urmare, este imperativ să implementăm un screening regulat al pielii pentru a depista în stadii incipiente melanomul și alte forme de cancer de piele”, a explicat dr. Anca Mihaela Stanciu (foto), medic primar în cadrul Dr. Leventer Centre. 

Potrivit specialistei, suspiciunea de melanom poate apărea atunci când o aluniță suferă modificări, apare mai frecvent după vârsta de 25-30 de ani, crește în dimensiune și în volum și prezintă multiple culori, de la roz albicios la cafeniu și negru. 

Cum recunoaștem semnele unui posibil melanom

Melanomul poate varia în dimensiuni, de la foarte mic, de câțiva milimetri, până la dimensiuni mai mari, de câțiva centimetri. De obicei, acesta evoluează fără simptome evidente, ceea ce face identificarea sa precoce esențială. 

Să nu uităm de „regula ABCDE”, utilă în identificarea alunițelor suspecte: 

„ABCDE” este ghidul care poate ajuta la monitorizarea semnelor alarmante în cazul unei alunițe, se arată în același comunicat: 

Asimetrie: alunițele normale sunt, în general, simetrice. În contrast, alunițele suspecte pot să prezinte o asimetrie în ceea ce privește forma lor. 

Bordură: marginile unei alunițe sănătoase sunt de obicei regulate și bine definite. În cazul alunițelor suspecte, marginile pot fi neregulate sau inegale.

Culoare: o aluniță sănătoasă poate avea o singură culoare uniformă. În schimb, alunițele suspecte pot avea variații de culoare, cum ar fi nuanțe de maro, negru, roșu sau albastru.

Diametru: alunițele normale sunt, în general, mai mici, având un diametru sub 6 milimetri. În cazul alunițelor suspecte, acest diametru poate fi mai mare.

Evoluție: dacă o aluniță suferă schimbări semnificative în timp, cum ar fi creșterea în dimensiune, modificări ale culorii sau apariția simptomelor asociate, este recomandat să consultați un medic. Rețineți că în acest caz, un medic dermatolog poate efectua o evaluare și poate decide asupra necesității unor investigații suplimentare. 


*https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ajim.23524


Notă autor:

Fotografie de la Pixabay: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/accident-ac-iune-ajutor-apa-260367/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe