Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

Studiu: aspirina ar putea preveni metastazele

de Florentina Ionescu - mar. 17 2025
Studiu: aspirina ar putea preveni metastazele

Cercetătorii studiază în prezent modul în care se răspândesc celulele canceroase. Ei au descoperit că aspirina ar putea ajuta la prevenirea metastazelor prin faptul că accelerează răspunsul imun al organismului.

Diagnosticul precoce al cancerului este cheia în ceea ce privește succesul tratamentului, înainte ca acea formă de cancer să aibă timp să metastazeze sau să se extindă din locul de origine. Mai mult de 90% din decesele cauzate de cancer se întâmplă după ce celulele canceroase s-au răspândit la alte părți ale corpului, scrie Medical News Today

Acum, însă, cercetătorii de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie au descoperit că aspirina ar putea împiedica anumite tipuri de cancer să se răspândească la alte organe. 

Studiul la care face referire articolul din Medical News Today a fost publicat în revista „Nature”. Acest studiu a arătat că la șoarecii de laborator aspirina a acționat asupra plachetelor sangvine (trombocite). Astfel, aspirina le-a determinat să producă o mai puțin factor de coagulare (numit TXA2) care suprimă limfocitele T. Întrucât o cantitatre mai mică de TXA2 le suprimă, aceste celule T pot să distrugă apoi orice celule canceroase care ar fi putut să se răspândească. 

Medicul Nilesh Vora, hematolog și oncolog la MemorialCare Todd Cancer Institute, care nu a fost implicat în acest studiu, a declarat pentru Medical News Today cât de important este acest studiu despre aspirină: 

Studiul „generează o ipoteză validă despre cum putem preveni recurența cancerului și răspândirea celulelor canceroase, folosind o metodă foarte simplă de a le oferi pacienților o intervenție terapeutică. Partea esențială a acestui articol este: aspirina împiedică cancerele să se răspândească prin faptul că scade cantitatea de TXA2 și prin faptul că eliberează limfocitele T de sub acțiunea acestui factor”. 

Studiul din „Nature” s-a axat pe o „fereastră a vulnerabilității” în ceea ce privește cancerul. Este vorba în principal de micro-mediul tumorii de origine, când sistemul imunitar este suprimat, iar din acest motiv este mai puțin capabil să distrugă celulele canceroase. Cu toate acestea, odată ce aceste celule din tumoră migrează, sistemul imunitar le poate ținti. 

Rahul Roychoudhuri, autorul principal al studiului și profesor de imunologie la Universitatea Cambridge, a declarat recent că: 

„Atunci când celulele canceroase se răspândesc prima dată, există o fereastră terapeutică de oportunitate unică, moment când celulele canceroase sunt deosebit de vulnerabile în fața unui atac al sistemului imun. Noi sperăm că terapiile care țintesc această fereastră de vulnerabilitate vor avea un orizont uriaș în ce privește prevenirea recurenței la pacienții cu cancer în stadiu incipient aflați la risc de recurență”. 

În studiul de față, analizând cazurile de melanom la șoareci, cercetătorii au descoperit că acei șoareci de laborator cărora li s-a administrat aspirină au dezvoltat mai puține metastaze decât șoarecii din grupul de control. Aspirina le-a permis limfocitelor T să distrugă celulele canceroase și să nu mai fie suprimate de factorul TXA2. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 150 de lei
  • Digital – 100 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe