Rozaceea și keratoza actinică sunt doar două dintre bolile dermatologice care pot crește riscul apariției cancerului de piele, se arată într-un comunicat de presă.
Rezultatele unui studiu publicat în revista Nature arată că rozaceea, considerată mai mult o problemă dermato-cosmetică, este asociată cu un risc crescut pentru o serie de comorbidități, inclusiv pentru melanom.
Alte afecțiuni precum keratoza actinică, Xeroderma pigmentosum sau Sindromul Gorlin prezintă și ele riscuri asemănătoare, informează un comunicat de presă. Potrivit documentului, keratoza actinică, caracterizată de apariția unor leziuni roz, aspre, după expunerea îndelungată la soare, poate evolua în carcinom scuamocelular, dacă nu este tratată. Xeroderma pigmentosum, o boală genetică rară: aceasta determină o sensibilitate extremă la radiațiile ultraviolete, crescând semnificativ riscul de cancer cutanat.
Sindromul Gorlin, o afecțiune ereditară, este asociat cu dezvoltarea carcinomului bazocelular, uneori încă din copilărie. Anumite tulpini oncogene ale virusului HPV pot crește riscul de cancer de piele în zonele afectate. Alte afecțiuni ale pielii, cum este melasma, maschează cancerul cutanat, întârziind diagnosticarea corectă și tratamentul salvator. Declanșată de soare și de dezechilibre hormonale, melasma „ascunde” în petele mari, maronii, care o caracterizează, leziuni tipice melanomului, se mai arată în comunicat
„Conștientizarea acestor legături, diagnosticarea corectă și monitorizarea periodică sunt esențiale pentru prevenție. Este foarte important ca fiecare dintre noi să înțeleagă că petele noi, leziunile noi apărute pe piele trebuie evaluate și investigate fără întârziere de un dermatolog. Astfel, putem și să prevenim, dar și să tratăm eficient cancerul de piele. Tratamentul în acest tip de cancer are o rată foarte ridicată de succes, când este inițiat în stadii incipiente. De aceea milităm pentru screening periodic, chiar și în lipsa simptomelor: ajută la diagnosticarea bolii oncologice inclusiv în stadiul 0”, explică dr. Cecilia Enescu, medic primar dermatolog.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe