Centrul de Informare, Prevenire Risc și Analiză a publicat recent un studiu despre efectele lipsei de somn asupra calității vieții românilor.
Cercetarea de piață anuală realizată de CIPRA (Centrul de Informare, Prevenire Risc și Analiză) cu ajutorul Reveal Marketing Research arată că, în 2024, odihna a avansat pe primul loc în topul aspectelor cu impact asupra calității vieții românilor.
Odihna are o importanță majoră pentru 54% dintre români, un procentaj mai mare decât au obținut factori precum: echilibrul dintre viața personală și cea profesională (52%) sau alimentația (51%), se arată pe site-ul cipra.ro.
În luna septembrie 2024, CIPRA a dezvoltat un nou studiu, pentru a evalua în detaliu modul în care se odihnesc românii și consecințele carențelor asupra calității vieții în general.
Din declarațiile respondenților (eșantion reprezentativ la nivel național) reiese că stresul este cel mai important factor care afectează calitatea somnului. Stresul a fost menționat de 52% dintre respondenți (în scădere față 61% anul trecut) și a fost urmat de timpul în exces petrecut la calculator sau pe telefon, cu un procentaj de 40%, obicei care vizează în cea mai mare măsură tinerii din categoria de vârstă 18-24 de ani (62%).
Totodată, 28% dintre respondenți petrec prea mult timp la televizor înainte de culcare, iar 27% mănâncă sau beau cu puțin timp înainte de somn și din acest motiv nu se odihnesc bine.
Printre cele mai frecvente consecințe ale lipsei de somn menționate de români se numără dificultățile de concentrare (53%) și irascibilitatea (52%), urmate de:
Conform studiului, calitatea somnului s-a îmbunătățit anul acesta, când 46% dintre respondenți au declarat că dorm bine, comparativ cu 39% în 2023. În plus, 59% dintre participanții la studiu au declarat că dorm între 7 și 8 ore pe noapte, 21% au menționat o medie de 6 ore, în vreme ce doar 12% dintre români dorm maximum 6 ore.
Cât de ușor adorm românii și ce anume consideră că i-ar ajuta să aibă un somn mai bun, dar și alte informații pe acest subiect găsești în studiu, aici.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe