Un studiu recent scoate la iveală noi informații despre potențialul rol al dietei în cazul pacienților cu COVID-19.
Chiar dacă este un studiu de dimensiuni mici, acesa a găsit o legătură între dietele bazate pe vegetale și cele bazate pe carnea de pește și formele mai ușoare de COVID-19, scrie www.medicalnewstoday.com.
Pentru unele persoane, COVID-19 poate fi o boală ce pune viața în pericol, pe când pentru alte persoane este mai degrabă un disconfort pe termen scurt. Chiar și așa, rămâne un mister de ce infecția cu SARS-CoV-2 se manifestă atât de diferit la persoane diferite.
Unele cercetări au indicat faptul că manifestările ar putea avea de-a face cu alimentația pacientului, iar un nou studiu, realizat în șase țări, oferă noi dovezi în acest sens. Este vorba de o cercetare în care au fost implicate persoane care au lucrat în prima linie împotriva pandemiei de COVID-19.
Profesioniștii din domeniul medical care au avut o dietă vegetariană au fost cu 73% mai puțin predispuși să se confrunte cu forme moderate spre severe de COVID-19, iar acele persoane care au urmat o dietă bazată pe pește sau pe vegetale au fost cu 59% mai puțin predispuși să se îmbolnăvească grav, scrie sursa citată.
Autorii acestui studiu, publicat recent în jurnalul „BMJ Nutrition, Prevention & Health” au scris recent că rezultatele lor sugerează că „o dietă bogată în alimente dense din punct de vedere al nutrienților poate fi considerată un factor protector împotriva formelor severe de COVID-19”.
Cercetătorii au chestionat 2.884 de medici și de asistente medicale care au lucrat cu pacienți expuși la coronavirusul SARS-CoV-2. Participanții proveneau din Statele Unite, Marea Britanie, Spania, Italia, Franța și Germania. Chestionarul a fost conceput pentru a scoate la iveală „asocierea dintre dietele autoraportate și infecția de tip COVID-19, severitatea și durata simptomelor bolii”.
Restul de 568 de indivizi fie nu au avut simptome care să fie corelate cu un test pozitiv sau negativ de COVID-19. Dintre acestea, 138 de persoane au raportat forme moderate spre severe de COVID-19. Restul au avut doar forme ușoare sau foarte ușoare ale bolii.
În analiza ulterioară a datelor, cercetătorii au luat în considerare factorii precum: vârsta, etnia, profesia medicală, greutatea corporală, indicele de masă corporală, comorbiditățile și comportamentele asociate stilului de viață, printre care fumatul și nivelul de activitate fizică.
Studiul a arătat că, în comparație cu persoanele care țin diete bazate pe vegetale, acei oameni care au avut o dietă săracă în carbohidrați, dar bogată în proteine, au avut un risc de patru ori mai mare de a dezvolta simptome moderate spre severe de COVID-19, mai precizează sursa citată. Însă studiul nu a găsit nicio asociere între alimentație și probabilitatea de a dezvolta COVID-19 sau durata bolii.
„Studiile precum cel de față sunt extrem de bune, deoarece ele generează ipoteze. Este important să facem aceste studii la nivelul populației și să căutăm asocieri și să generăm ipoteze suplimentare pentru a investiga mai în amănunt”, a declarat pentru Medical News Today dr. Scott Kaiser, de la Providence Saint John’s Health Center din Santa Monica, California, SUA.
Sursa foto: www.rawpixel.com
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe