Newsflash
Internaționale

Studiu: care este riscul de a lua virusul SARS-CoV-2 din avion

de Florentina Ionescu - aug. 19 2020
Studiu: care este riscul de a lua virusul SARS-CoV-2 din avion

O cursă cu avionul, care a fost studiată ulterior, a scos la iveală ce risc prezintă acest spațiu pentru călători în ceea ce privește infecția cu SARS-CoV-2.

Mulți dintre noi se întreabă în această perioadă cât de sigură este călătoria cu avionul în timpul pandemiei. Cercetătorii aduc acum în prim-plan povestea unui zbor internațional din luna martie, înainte de impunerea unor măsuri precum masca de protecție și mănușile.

Analiza acestui zbor din martie sugerează că inclusiv atunci când la bord se află pasageri infectați cu noul coronavirus riscurile de a contracta COVID-19 la bordul avionului sunt relativ mici, scrie medicalxpress.com.

Potrivit unui raport din 18 august, publicat în jurnalul JAMA Network Open, cercetătorii germani au analizat prognosticul a 102 pacienți care s-au aflat la bordul unui avion Boeing 737 din data de 9 martie și care au zburat de la Tel Aviv la Frankfurt, având un zbor de 4 ore și 40 de minute. 

risc covid zbor cu avionul

Printre cei 102 pasageri se afla un grup de 24 de persoane care au intrat în contact cu managerul unui hotel, cu o săptămână înainte, bărbat care a fost apoi confirmat cu COVID-19. După ce au aterizat în Frankfurt, toți pasagerii din grupul de turiști au fost testați (exsudat nazofaringian), pentru a detecta infecția cu coronavirus.

Rezultatele testelor au fost pozitive la șapte dintre cele 24 de persoane din grupul de turiști. Așa că cercetătorii au vrut să afle dacă și ceilalți pasageri din avion au luat COVID-19 de la cei șapte pasageri infectați cu SARS-CoV-2.

Ce au arătat interviurile cu pasagerii

Pe baza interviurilor de follow-up realizate cu 71 dintre cei 78 de pasageri rămași, precum și pe baza testării pentru coronavirus a peste 25 de pasageri, „am descoperit două posibile cazuri de transmitere a SARS-CoV-2 în acest zbor”, după cum au raportat cercetătorii.

Alte două cazuri au fost înregistrate la pasagerii care au stat în apropierea rândurilor de scaune ale unuia dintre pasagerii infectați din grupul de turiști, a mai notat grupul de cercetători de la Institute for Medical Virology din cadrul Universității Goethe din Frankfurt.

Un alt lucru asupra căruia au atras atenția oamenii de știință este următorul: deoarece testarea celor 71 de pasageri a avut loc la circa nouă săptămâni după această călătorie cu avionul, infecțiile în cele două cazuri noi ar fi putut avea loc totuși „înainte sau după călătoria cu avionul”.

Vești bune

Pentru expertul în boli infecțioase dr. Amesh Adalja, acest raport referitor la călătoria cu avionul și riscul de COVID-19 reprezintă vești bune pentru oamenii care simt nevoia să călătorească în acest mod, în viitor.

„Cred că este remarcabil că, doar cu șapte cazuri de infectare, au avut loc doar două posibile cazuri de transmitere de COVID-19 în timpul unei călătorii cu avionul cu o durată de peste patru ore, fără să fi fost impuse măsuri de reducere a riscului”, a declarat dr. Amesh Adalja, de la Johns Hopkins University's Center for Health Security, din Baltimore.


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe