Newsflash
Știri

Studiu: 16% dintre români cunosc persoane infectate cu SARS-CoV-2

de Dorina Novac - iul. 30 2020
Studiu: 16% dintre români cunosc persoane infectate cu SARS-CoV-2

Un nou sondaj realizat de IRES arată că 76% dintre români sunt îngrijorați cu privire la situația generată de pandemia de COVID-19 în România.

Potrivit Institutului Român pentru Evaluare și Strategie (IRES), gradul de îngrijorare rămâne totuși constant în ultimele două luni, chiar dacă în ultimele săptămâni numărul cazurilor a crescut în România.

Coronavirus Romania
Sursă imagine: Pixabay

 

Chiar dacă jumătate dintre români știu că în localitatea lor există sau au existat cazuri de COVID – 19, doar 16% dintre români cunosc pe cineva care a contractat virusul SARS-CoV-2.

Astfel, potrivit sondajului, puțini sunt românii care iau contact direct cu ce înseamnă acest virus și cu consecințele bolii.

Totuși, datele prezentate de IRES arată că procentul este mult mai mare decât în urmă cu aproximativ trei luni, când doar 1% dintre români declara, într-un sondaj realizat în luna mai, că a cunoscut pe cineva cu COVID-19.

ROMÂNiI, ÎNGRIJORAȚI DE SITUAȚIA GENERATĂ DE COVID – 19

Sursa citată precizează că 76% dintre români spun că sunt foarte și destul de îngrijorați cu privire la situația generată de pandemia de COVID-19 în România. Mai puțin îngrijorați sunt sub un sfert dintre participanții la studiu, 1 din 10 fiind deloc îngrijorați.

„Trei sferturi dintre români sunt îngrijorați cu privire la posibila infectare cu noul coronavirus a unui membru al familiei, în timp ce un sfert sunt puțin sau deloc îngrijorați. Iar aproape 7 din 10 români sunt îngrijorați de posibilitatea de a se infecta ei, personal, cu coronavirus”, se arată în studiul IRES. 

Jumătate dintre români (51%) știu că în localitatea lor există sau au existat cazuri de COVID-19.

De asemenea, 1 român din 20 declară că s-a testat din proprie inițiativă pentru COVID-19, 6% spun că s-a testat la solicitarea autorităților, iar 7% la solicitarea angajatorului.

Așa cum a reieșit și în studii anterioare ale IRES, românii susțin în proporții foarte ridicate că respectă regula privind purtarea măștilor în spații publice, 94% dintre participanții la acest sondaj susțin că au făcut acest lucru în ultimele două săptămâni, anterioare realizării cercetării.

„Doar 6% spun că au participat, în ultimele două săptămâni la o adunare publică de orice fel / eveniment în aer liber, 15% spun că au participat la o petrecere în familie sau cu prietenii și sub 20% spun că au mers în acest interval la biserică”, transmite sursa citată.

Astfel, potrivit datelor obținute, 3 din 10 români nu au mers la locul de muncă; 85% spun că au mers la cumpărături; 13% dintre participanții la studiu declară că merg zilnic la cumpărături, o treime merg de câteva ori pe săptămână, iar un procent similar o dată pe săptămână. 

Vacanțele, anulate de pandemie

Aproape un sfert (24%) dintre participanții la sondaj declară că și-au anulat vacanța din această vară din cauza pandemiei sau au amânat-o pentru perioada când situația epidemiologică se va îmbunătăți.

De asemenea, aproape 1 din 10 români (9%) a fost deja în vacanță, iar 13% urmează să plece în perioada următoare.

Sondajul a fost realizat în perioada 24 - 25 iulie 2020 și face parte din demersul Institutului Român pentru Evaluare și Strategie – de a monitoriza constant impactul pe care pandemia de COVID – 19 o are asupra societății românești.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe