Newsflash
OPINII

Stomatologul de familie

Stomatologul de familie

Înscrierea pacienţilor pe liste ale medicilor stomatologi care să le asigure periodic consultaţii și tratamente ar proteja sănătatea dentară a populaţiei.

stomatologiePentru siguranţa din punct de vedere medical a cetăţeanului sunt determinante accesibilitatea la servicii medicale și calitatea serviciilor medicale pe care le primește.

În stomatologie, calitatea serviciilor este o certitudine. La furnizorii de servicii medicale stomatologice nu se înregistrează evenimente nedorite, cum sunt incendiile, infecţiile nosocomiale, lipsa materialelor sau echipamentelor necesare.

Dar accesibilitatea la aceste servicii reprezintă o problemă gravă. La demersurile făcute de Colegiul Medicilor Stomatologi din România pentru rezolvarea acestei probleme, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate oferă sprijin și colaborare.

Este iniţiat un program de întâlniri consultative în vederea structurării unei strategii și implementării unor activităţi pe baza unui contract-cadru și a unor norme corespunzătoare. Sănătatea orală poate fi asigurată de o asociere eficientă a prevenţiei cu tratamente interceptive și cu metode de profilaxie secundară.

O metodă eficientă de îmbinare a acestora este dispensarizarea pacienţilor prin înscrierea lor voluntară la medici stomatologi care să le asigure în mod constant consultaţiile și tratamentele necesare. De fapt, vorbim despre o asistenţă medicală primară în stomatologie, de tipul „medic de familie”.

Conceptul de medicină primară lansat la Alma-Ata în urmă cu 44 de ani a fost dezvoltat continuu și implementat la nivel internaţional.

Una sau două consultaţii anual

Aplicarea lui și în stomatologie este justificată și a fost pentru o foarte scurtă perioadă experimentată la implementarea asigurărilor sociale de sănătate în România. O persoană asigurată ar putea fi înscrisă pe lista de pacienţi a unui medic stomatolog.

În această calitate, persoana primește una sau două consultaţii de specialitate pe an. Pacienţii pot primi una sau două consultaţii pe an, în funcţie de vârstă, și în pachetul de servicii de medicină dentară aflat în vigoare în prezent.

În același context, pacientul înscris pe listă la medicul stomatolog ar putea să beneficieze de tratamente preventive, conservative sau restaurative în limitele stabilite de un cadru normativ legislativ, care trebuie stabilit.

Beneficiile pentru pacienţii asiguraţi ar fi considerabile prin aplicarea acestui sistem de servicii stomatologice. Accesibilitatea la servicii de medicină dentară ar fi foarte bună și continuitatea tratamentelor ar fi asigurată.

Tratamente în limita unui buget alocat

Contractarea serviciilor de medicină dentară s-ar putea face pentru serviciile amintite, respectiv dispensarizare cu consultaţii periodice obligatorii pentru pacienţi și tratamente stomatologice necesare în limita unui buget alocat.

Neprezentarea la consultaţiile periodice ar putea fi penalizată prin pierderea unor compensaţii pentru anumite tratamente. Medicul stomatolog va raporta lunar serviciile acordate și plata acestora se va face per capita și per serviciu acordat, cu stabilirea valorii serviciilor prin puncte valorice.

Contractarea serviciilor de medicină dentară poate fi făcută de medicii stomatologi care doresc să facă acest lucru, fără să existe obligaţii în acest sens pentru toţi medicii cu drept de liberă practică. Acum, doar 18,73% dintre medicii stomatologi au contracte pentru acordarea serviciilor de medicină dentară în sistemul de asigurări de sănătate.

În acest mod de aplicare, ar rămâne un număr semnificativ de medici stomatologi care pot lucra în continuare prin acordarea de servicii medicale stomatologice exclusiv la cererea pacienţilor și în afara sistemului de asigurări sociale de sănătate.

Reformarea contractului-cadru și a normelor acestuia în sensul celor arătate este o provocare serioasă. Dar este modalitatea de a merge repede și eficient spre o corectare a situaţiei prezente și spre o asistenţă medicală stomatologică eficientă atât din punct de vedere preventiv, cât și al tratamentelor precoce, care ar presupune costuri mult mai mici decât situaţiile în care afecţiunile stomatologice nu sunt tratate la timp.

Starea de sănătate orală a populaţiei se va îmbunătăţi considerabil odată cu creșterea calităţii vieţii, se va reduce absenteismul din cauze medicale și se vor reduce sau elimina costurile necesare pentru tratarea bolilor provocate sau agravate de patologia stomatologică.

În implementarea conceptului de medic stomatolog de familie este necesară atât o legislaţie corespunzătoare, cât și un buget considerabil mai mare decât cel alocat acum.

În prezent, pentru serviciile de medicină dentară se acordă aproximativ 0,4% din fondul alocat tuturor serviciilor medicale din România în sistemul de asigurări sociale de sănătate, în condiţiile în care valoarea medie alocată pentru îngrijiri medicale stomatologice în Uniunea Europeană este de 5% din bugetul acordat serviciilor medicale.

Citiți și: Cum poţi evalua performanţa în medicina de familie?

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe