Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Un centru de donare de plasmă convalescentă va fi înființat la Spitalul Gerota

Viața Medicală
Florentina Ionescu miercuri, 28 octombrie 2020, ora 12:08

Ministrul afacerilor interne, Marcel Vela, a anunțat ieri că la nivelul MAI va fi înființat un Centru de transfuzii de donare de sânge și plasmă convalescentă pentru a veni în sprijinul persoanelor grav bolnave, ca urmare a infectării cu virusul SARS-CoV-2.

plasma donare centru spitalul gerota

„Pentru unii dintre pacienții grav bolnavi, plasma donată de persoanele care s-au vindecat de COVID-19 poate reprezenta unica șansă la viață. Noi, la nivelul ministerului, luptăm pe mai multe planuri pentru a ține sub control această pandemie, fie că suntem în stradă, fie încercând să atragem atenția asupra beneficiului pe care îl are donarea de plasmă convalescentă”, a precizat ministrul Marcel Vela ieri.

Acesta a amintit și de demersurile făcute recent prin campania Donează plasmă pentru ca alții să trăiască!

„Chiar și această campanie s-a născut tot din dorința colegilor noștri care au trecut prin această boală de a-și ajuta semenii. Am prilejul acum să le mulțumesc tuturor, public pentru generozitatea și altruismul de care au dat dovadă donând plasmă!”, a mai spus Marcel Vela. 

Pot dona plasmă atât civilii, cât și personalul MAI

Centrul de transfuzii de donare de sânge și plasmă convalescentă va funcționa în cadrul Spitalului Prof. Dr. Dimitrie Gerota al MAI. În noul centru vor putea dona atât civili, cât și personal al MAI, dar beneficiari vor fi toți pacienții care au nevoie de plasmă.

Eligibilitatea donatorilor se va stabili în conformitate cu protocoalele naționale, se arată într-un comunicat de presă al MAI, iar recoltarea se va face în noul Centru, în timp ce validarea produselor recoltate se va realiza în baza unui protocol încheiat cu Centrul București de Transfuzii.

În etapa următoare, produsele recoltate vor fi distribuite conform solicitărilor, atât în București, cât și în țară, spitalelor militare și civile.

În următoarele zile, în imediata vecinătate a Spitalului Prof. Dr. Dimitrie Gerota vor fi amplasate containerele speciale în care se va desfășura activitatea Centrului de transfuzii de donare de sânge și plasmă convalescentă, fără a interfera cu circuitele funcționale actuale ale spitalului.

La acest moment se fac demersurile necesare pentru extinderea organigramei cu personalul necesar pentru funcționarea Centrului, următorul pas fiind autorizarea acestuia.

Credit foto: Gerd Altmann de la Pixabay

Etichete: marcel vela campanie donare plasma donare plasma tratament plasma colectare plasma aparate plasmafereza plasma convalescenta recoltare de plasma echipament de plasmafereză tratarea cu plasma recoltare plasma terapii plasma

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC