Newsflash
Știri

Semnal de alarmă tras în Săptămâna Mondială a Imunodeficiențelor Primare

de Florentina Ionescu - apr. 26 2022
Semnal de alarmă tras în Săptămâna Mondială a Imunodeficiențelor Primare

În perioada 22-29 aprilie este marcată Săptămâna Mondială a Imunodeficiențelor Primare. Specialiștii trag un semnal de alarmă, amintind că șase milioane de oameni suferă de imunodeficiențe primare.

Peste șase milioane de oameni din lume suferă de tulburări imunitare congenitale. Bolile numite oficial imunodeficiențe primare pot cauza funcționarea defectuoasă a sistemului imunitar și sunt cel mai adesea asociate cu tulburări ale producției de anticorpi. Singurul ajutor îl reprezintă terapiile pe bază de plasmă, care este colectată de la donatori voluntari, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției zilele trecute. 

plasma

Săptămâna Mondială a Imunodeficiențelor Primare, care are loc între 22 și 29 aprilie, își propune să ajute la creșterea gradului de conștientizare a acestor tulburări imunitare.

Probleme grave de sănătate

Imunodeficiențele primare (DIP) se manifestă în principal prin infecții recurente sau prin dificultăți în tratarea acestora. Anticorpii din organism nu funcționează deloc sau funcționează insuficient. Astfel, chiar și microorganismele care sunt inofensive pentru alte persoane le pot cauza pacienților probleme grave de sănătate. În cazurile mai severe, sistemul imunitar își atacă și propriile celule și țesuturi. 

Există aproape 400 de boli provocate de tulburările imunitare. Unii oameni sunt predispuși la cancer, alții sunt mai predispuși să sufere alergii. Forma și intensitatea problemei sunt foarte specifice.

„Pacienții cu tulburări imunitare au nevoie de imunoglobulină pentru tratamentul lor. Aceasta este una dintre proteinele provenite din plasma sanguină și, prin urmare, plasma sanguină este crucială pentru producerea acesteia. Plasma nu poate fi fabricată, ea poate fi doar donată, deci donările de plasmă sunt cruciale pentru salvarea de vieți și îmbunătățirea calității vieții pacienților”, a declarat Cristina Barbu, country head al companiei bio-farmaceutice Takeda România.

foto imunodeficiente 2

Ca și în cazul altor boli rare, diagnosticarea imunodeficiențelor primare este foarte complicată: uneori poate dura mulți ani pentru ca aceste afecțiuni să fie diagnosticate corect.

Săptămâna Mondială a Imunodeficiențelor Primare are rolul a ajuta la educarea medicilor și a publicului despre aceste boli.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe