Aplicația VR simulează intervenţia în cazul a 16 patologii, începând cu producerea traumatismului sau declanşarea bolii și continuând cu evoluţia pacientului, precum şi scenarii de intervenţie.
Studenţii Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş vor beneficia, începând cu anul universitar 2022-2023, de un proiect unic în ţară, de folosire în instruire a unei aplicaţii de realitate virtuală, informează Agerpres.
Noua aplicaţie VR a fost prezentată, în cadrul primei Conferinţe Naţionale „Tehnologia & IHealth în Medicina Secolului XXI”, de către iniţiatorii proiectului - conferenţiar universitar doctor Cristian Boeriu, coordonatorul Departamentului VR şi şeful disciplinei Medicina de Urgenţă din UMFST, şi profesorul asociat Mark Lazarovici, şeful Centrului de Simulare de la Universitatea Ludwig Maximilian din Munchen.
Am prezentat utilizarea unei aplicaţii care foloseşte o tehnologie de realitate virtuală pe care, începând cu anul academic 2022-2023, o să o folosim în procesul educaţional, atât la studenţii din preclinic, adică din primii trei ani de facultate (...) dar şi la studenţii din anii clinici, anii IV, V şi VI. Sunt șase discipline cu care vom începe. Practic este o aplicaţie pe care am achiziţionat-o printr-un program, un grant FDI, Fondul de Dezvoltare Instituţională, anul trecut”, a declarat, pentru Agerpres, dr. Cristian Boeriu.
Doctorul a arătat că, astfel, studenţii învaţă de la elemente de semiologie medicală şi chirurgicală, până la simptome şi semne caracteristice diferitelor patologii, care sunt cuprinse în scenariile din aplicaţie.
Sunt 16 pacienţi, sunt 16 patologii, dar în afară de partea de semne şi simptome, ceea ce înseamnă semiologie medicală, chirurgicală, ei prezintă şi o evoluţie a patologiei, fiecare scenariu în parte are mai multe etape, acelaşi pacient în mai multe etape ale evoluţiei bolii lui. În felul acesta se pot utiliza şi pentru trainingul studenţilor din anii clinici pe specialităţi medicale sau chiar pe specialităţi chirurgicale: neurologie, neurochirurgie, chirurgie generală, cardiologie, iar pe medicină de urgenţă cu atât mai mult, pentru să suntem la sesiunea de medicină de urgenţă, pentru că această aplicaţie prezintă pacienţii în stare acută. Care este avantajul, mai ales pentru cei din anii mari clinici? Sunt rare situaţiile când în timpul unui stagiu clinic pe o anumită secţie ei au ocazia să vadă pacienţii în stare gravă, în starea iniţială, în faza acută în care se prezintă la spital. Asta numai dacă fac Urgenţă sau vin în UPU sau fac gărzi pe ambulanţă”, a precizat dr. Boeriu.
Profesorul asociat al UMFST Târgu Mureş, Mark Lazarovici, a arătat că aplicaţia a fost prezentată şi la Hamburg, urmând ca începând tot din anul universitar 2022-2023 să fie utilizată şi la studenţii UMFST Târgu Mureş din Hamburg.
Profesorul Mark Lazarovici, născut la Timişoara, emigrat în Germania, unde şi-a desăvârşit studiile, deţine un laborator de realitate virtuală inclusiv pe parte de cercetare şi a fost preşedintele Societăţii Europene de Simulare Aplicată în Medicină - SESAM- până în urmă cu câteva zile, fiind o preşedinţie rotativă.
Noi prezentăm efectiv doar un mic aspect, o mică parte, o componentă a întregii palete a acestor tehnologii care pot fi utilizate. (...) Suntem convinşi că asta va contribui la o mai bună educaţie în medicină”, a spus Mark Lazarovici.
Câte locuri oferă UMF Craiova pentru anul universitar 2022-2023
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe