„Smart hospitals”, adică spitalele inteligente bazate pe digitalizare, a fost tema pe care au dezbătut-o medici și experți din România, Israel, Europa și SUA în cadrul Health Tech Forum.
Health Tech Forum este cel mai important eveniment din Europa Centrală și de Est dedicat tehnologiilor medicale și digitalizării serviciilor medicale și a avut loc săptămâna aceasta la Palatul Parlamentului, iar Viața Medicală a fost partener media al evenimentului.
Am avut ocazia să stau de vorbă cu prof. dr. Leonard Azamfirei, rector al UMFST Târgu Mureș, despre ce reprezintă faptul că primul spital inteligent din România va fi construit la Târgu-Mureș. Mai mult, acest spital va servi drept pilot pentru restul spitalelor din țară, un model de bună practică. Spitalul smart de la Târgu-Mureș va avea și un centru de date intregrat cu viitorul cloud guvernamental.
În cadrul primului panel de discuții de la Health Tech Forum de marți, 5 noiembrie. prof. dr. Leonard Azamfirei, rectorul UMFST Târgu-Mureș, a declarat că viitorul spital inteligent de la Târgu-Mureș va avea și un centru de analiza datelor, integrat viitorului cloud guvernamental. Acesta se va numi Spitalul „George Emil Palade”.
„Pentru universitate, acest proiect-pilot (spitalul care se va construi la Târgu Mureș – n.red.) reprezintă un pas în față, pentru că cel puțin în ultimii ani noi am avut ca strategie de dezvoltare introducerea inovării în universitate. Iar această invație o regăsim nu doar în procesul de învățământ, dar și în componenta care înseamnă până la urmă antreprenoriat universitar. Cred puternic în ideea de universitate antreprenorială. Dacă vorbim despre antreprenoriat și despre medicină, în mod natural serviciile medicale reprezintă o componentă pe care orice UMF, cred eu, ar trebui să și-o asume. De ce spun asta? Pentru că noi avem sub aceeași umbrelă resursa umană cea mai bine calificată, avem implicit expertiza pe această zonă, astfel încât un model care există în toată lumea, acela al spitalelor universitare conectate în mod implicit cu universitățile, trebuie să funcționeze și în România. Pentru țară, este vorba de un proiect-pilot pe care și l-au asumat cele două ministere, Ministerul Cercetării și Ministerul Sănătății. Este important să avem un proiect-pilot [de spital intelligent, smart] pentru ca, ulterior, raportându-ne la el, să vedem ceea ce este bine și ceea ce trebuie să fie perfectibil, astfel încât, atunci când se va genera această digitalizare, să nu pornim de la zero”, a declarat prof. dr. Leonard Azamfirei, rector al UMFST „G.E. Palade” din Târgu Mureș, pentru Viața Medicală.
Motivele pentru care Târgu Mureșul a fost ales pentru a se construi aici primul spital smart au fost enumerate și detalitate de profesorul Azamfirei în deschiderea evenimentului Health Tech Forum 2024.
„La Târgu Mureș se construiește un spital nou. Astăzi în România, după 30 și ceva de ani, în sfârșit începe să se construiască infrastructură spitalicească nouă, fie prin PNRR, fie prin programul de investiții în sănătate. Practic, un spital care se dorește a fi smart, în sensul funcționării lui, ar fi fost extrem de dificil – dacă nu imposibil – să fie făcut pe o infrastructură deja existentă. Pentru că orice încercare de adaptare și de readaptare s-ar fi lovit de multe piedici. (...) Ca urmare, e un spital care se construiește de novo și care are un termen de execuție foarte strâns. Noi estimăm că acest spital o să fie finalizat – ca și construcție – la sfârșitul lui 2025, și că o să devină operațional în primul trimestru al anului 2026”, a spus prof. dr. Leonard Azamfirei în cadrul panelului de discuții la care a fost invitat și ministrul Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila.
Spitalul UMFST „G. E. Palade” are caracteristicile tehnice de infrastructură și de viteză de execuție care urmează să pună la dispoziția României ulterior un posibil model de bună practică, a mai subliniat acesta.
Citiți și: Cum vor arăta spitalele inteligente din România: concluzii după Health Tech Forum 2024
Ceea ce trebuie să reținem este faptul că acesta este un spital universitar. „Asta înseamnă nu doar faptul că acolo este locul unde apare pentru prima dată tehnologia nouă, apar soluțiile terapeutice noi... Spitalele – cele clinice universitare – sunt driverul progresului tehnologic și medical în orice loc, inclusiv în România”, a punctat rectorul UMFST din Târgu Mureș în timpul discursului său.
În paralel cu construcția acestui spital va începe și construcția unui data center asociat spitalului UMFST „G. E. Palade” și asociat Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș. Acest data center care va fi în conexiune cu viitorul cloud guvernamental care urmează să fie lansat foarte curând, a adăugat prof. dr. Leonard Azamfirei.
„Reacția rapidă și interesul unor specialiști din afara țării, care deja au trecut prin această etapă (smart hospitals – n.red.), ne face pe noi să credem că nu vom pierde vremea reinventând roata, ci vom avea soluții care să fie adaptate în România, astfel încât sistemul întreg din țară să fie cât mai repede cu putință digitalizat. Aici este vorba de politicile sanitare, nu doar de digitalizarea sanitară”, a concluzionat rectorul UMFST „George Emil Palade” din Târgu Mureș.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe