Newsflash
Imagine campanie proprie
Știri

Reghin: campanie de testare gratuită Babeş Papanicolaou şi HPV

de Florentina Ionescu - oct. 25 2022
Reghin: campanie de testare gratuită Babeş Papanicolaou şi HPV

Reţeaua de screening a Spitalului Municipal „Dr. Eugen Nicoară” din Reghin este funcţională.

Femeile din grupul ţintă din Reghin şi împrejurimi sunt invitate să se programeze la testare gratuită Babeş Papanicolaou şi HPV, în cadrul reţelei de screening organizată la nivelul Spitalului Municipal „Dr. Eugen Nicoară” Reghin, se arată într-un comunicat de presă de pe site-ul AGERPRES.

Programare telefonică

Pentru a fi asigurat accesul facil al femeilor sănătoase la serviciile medicale de screening în regim ambulatoriu, acestea se pot programa prealabil telefonic în intervalul orar 08.00-14.00 (luni-vineri), la unul din numerele de telefon 0372.715.066 (Cabinet Obstetrică Ginecologie) sau 0735.804.066 (Cabinet Planificare familială). 

HPV cancer orofaringian test saliva

Acordarea serviciilor medicale de screening - recoltare test Babeș-Papanicolaou (prin citologia cervicală clasică şi prin citologie lichidă) şi testarea HPV în regim ambulatoriu se realizează astfel:

- În Cabinetul de obstetrică-ginecologie din Ambulator (str. Spitalului nr. 20) (Luni-Vineri, 12.00-14.00);

- În Cabinetul de Planificare familială (str. Spitalului nr. 20), (Luni-Vineri 09.00-11.00).

Se dorește depistarea leziunilor precanceroase

În cadrul programului de screening, femeilor le sunt recoltate probe pentru testare Babeş Papanicolau, la grupa de vârstă 24-29 de ani, şi testarea HPV, la grupa de vârstă 30-64 de ani, în vederea depistării leziunilor precursorii ale cancerului de col uterin.

Toate serviciile medicale oferite, respectiv consult de specialitate, testare Babeş Papanicolaou, testare HPV, diagnosticarea precoce a leziunilor displazice ale colului uterin, colposcopie, tratament excizional sau ablativ al leziunilor precanceroase ale colului uterin, suport social şi psihologic, sunt gratuite, fiind finanţate în cadrul proiectului.

Femeile care vin pentru testare sunt rugate să aibă la ele cartea de identitate.

Toate femeile care au rezultate negative vor fi informate telefonic prin Call-Center sau prin poștă.

Conduita medicală în cazul în care rezultatul este pozitiv

Dacă rezultatul testului - screening este pozitiv, femeia va fi rechemată pentru consult şi investigaţii suplimentare la medicul specialist ginecolog, indiferent dacă femeia este asigurată sau nu. Acestea vor fi sunate prin Call-Center pentru programare în vederea continuării conduitei medicale. 

Cazurile care necesită investigaţii şi suport psihologic pe termen lung vor fi consiliate de către experţii proiectului pentru creşterea complianţei la tratament.

„Prin organizarea reţelei de screening în cadrul Spitalului Municipal Reghin oferim tuturor femeilor din Reghin şi împrejurimi posibilitatea de a se testa şi trata gratuit în cel mai accesibil mod, toate serviciile fiind finanţate din proiect. Cancerul de col uterin, numit şi «ucigaşul tăcut», este o afecţiune care progresează lent. De aceea, o modalitate de a-l preveni este testarea periodică, care poate pune în evidenţă orice fel de schimbări ce apar în zona colului uterin. Doamnelor şi domnişoarelor screeningul vă poate prelungi viaţa! Testaţi-vă!”, a declarat dr. Cosmina Uzun, manager de proiect.

Detalii despre femeile din grupul țintă

Grupul ţintă, persoanele care vor beneficia de programele de screening, este identificat astfel:

1. femei cu vârsta cuprinsă între:

A. 30-64 ani pentru femeile care beneficiază de testarea HPV;

B. 24-29 ani pentru femeile care beneficiază de testarea Babes-Papanicolau au domiciliul/ reşedinţa în regiunea vizată prin proiect.

2. Din punct de vedere medical, intră într-una din următoarele situaţii: nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin; sunt asimptomatice; nu au antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin. În cazul acelor membri ai grupului țintă - persoane vulnerabile care nu au acte de identitate, aceste persoane vor completa declaraţii pe propria răspundere din care să reiasă că locuiesc în regiunea de implementare vizată de proiect, respectiv regiunea Centru. Persoanele private de liberate vor fi asociate locului unde îşi desfăşoară detenţia şi nu din perspectiva adresei de domiciliu.

Din cei 170.200 membri ai grupului ţintă - persoane care vor beneficia de programe de screening, provenind atât din mediul urban, cât şi din mediul rural - 51% se va încadra în una din următoarele situaţii vulnerabile:

 • - Persoane sărace;
 • - Lucrători pe cont propriu în agricultură
 • - Persoane din mediul rural;
 • - Persoane din centre de plasament său anterior instituţionalizate;
 • - Persoane care au părăsit sistemul de protecţie a copilului;
 • - Persoane fără adăpost
 • - Cetăţeni români aparţinând minorităţii rome;
 • - Persoane cu dizabilităţi, inclusiv persoane invalide şi cu nevoi complexe;
 • - Femei care au copii cu dizabilităţi;
 • - Persoane care suferă de dependenţa de alcool şi alte substanţe toxice;
 • - Victime ale traficului de fiinţe umane.

Parteneriat cu UMF „George Emil Palade”

Activităţile se desfăşoară în cadrul proiectului „Program de prevenţie, depistare precoce şi tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru” (cod SMIS 138603) derulat de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş în calitate de beneficiar, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş.

Proiectul „Program de prevenţie, depistare precoce şi tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru” are ca obiectiv creşterea accesului la servicii accesibile, durabile şi de înaltă calitate, inclusiv asistenţă medicală şi servicii sociale de interes general, prin organizarea de programe de sănătate şi servicii orientate către prevenţie, depistare precoce (screening) diagnostic şi tratament precoce al cancerului de col uterin pentru 170.200 de femei din regiunea Centru, dintre care minim 50% aparţin grupurilor vulnerabile.

Şef Lucrări Dr. Cosmina Cristina Uzun este managerul acestui proiect.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

 • Tipărit + digital – 199 de lei
 • Digital – 149 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

 • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
 • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
 • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
 • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe