Newsflash
Știri

Trombozele, frecvente la pacienţii cu SARS-CoV-2

de Florentina Ionescu - oct. 16 2020
Trombozele, frecvente la pacienţii cu SARS-CoV-2

Ziua Mondială a Trombozei, marcată anual la 13 octombrie, a fost anul acesta un prilej pentru specialiști de a atrage atenţia asupra corelaţiei periculoase dintre tromboză și COVID-19.

Webinare, conversaţii în mediul online și pe reţele de socializare și iluminarea unor obiective precum Cascada Niagara sunt doar câteva dintre ideile puse în aplicare anul acesta, în recunoașterea Zilei Mondiale a Trombozei. Pentru a aduce în prim-plan această patologie, Societatea Internaţională de Tromboză și Hemostază (ISTH) și Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) au organizat un webinar global, săptămâna aceasta, cu prilejul Zilei Mondiale a Trombozei. Tema aleasă a fost „COVID-19 și coagulopatia”.

Într-un comunicat de presă emis marţi de ISTH se arată că evenimentele și campaniile de anul acesta pun accentul pe corelaţia periculoasă dintre tromboză și COVID-19. Un mesaj important pe care medicii au dorit să îl transmită în cadrul campaniei globale a fost „Deschide ochii în faţa trombozei și în faţa COVID-19”.

Mesajul nu a fost ales întâmplător, întrucât cheagurile de sânge sunt o complicaţie cunoscută în rândul pacienţilor depistaţi cu COVID-19, precum și un factor care contribuie la o gamă largă de condiţii care pun viaţa în pericol, cum ar fi infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral și tromboembolismul venos. Potrivit ISTH, acest risc suplimentar face ca gradul de conștientizare asupra trombozei să fie mai important decât oricând, mai ales că această condiţie contribuie la unul din patru decese la nivel mondial.

O problemă care poate fi prevenită

Anul acesta, membrii ISTH au atras atenţia mai ales asupra cheagurilor de sânge asociate spitalizării și celor asociate infecţiei cu virusul SARS-CoV-2. Pacienţii spitalizaţi, cum ar fi persoanele imobilizate după o intervenţie chirurgicală ori cele cu o boală cronică, au un risc mai mare de tromboză. „Pandemia nu a făcut decât să sublinieze nevoia ca toată lumea să fie proactivă în ceea ce privește cunoașterea semnelor, simptomelor și prevenţiei cheagurilor de sânge”, a declarat prof. Beverley Hunt, șefa World Thrombosis Day Steering Committee.

Tot cu prilejul acestei zile, specialiștii solicită ca mai multe spitale să adopte măsurile necesare pentru screeningul și prevenirea tromboembolismului venos. Totodată, pacienţii și aparţinătorii ar trebui să discute cu medicii curanţi în legătură cu prevenirea formării cheagurilor de sânge după perioada de spitalizare.

        ISTH amintește că în cazurile severe de COVID-19 medicii au raportat că unii pacienţi au dezvoltat un „sânge lipicios”, care se coagulează într-un mod anormal. Aceste cheaguri de sânge, numite microtrombi, se pot aduna în plămâni și pot cauza complicaţii care pot pune viaţa pacientului în pericol. De aceea, medicii trebuie să fie educaţi cu privire la cele mai bune anticoagulante disponibile pe care le pot prescrie pentru a preveni formarea cheagurilor la pacienţii cu forme critice de COVID-19.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe