Newsflash
Internaționale

AstraZeneca nu a găsit „nicio dovadă” de risc de tromboză de pe urma vaccinului său

de Florentina Ionescu - mar. 15 2021
AstraZeneca nu a găsit „nicio dovadă” de risc de tromboză de pe urma vaccinului său

Reprezentanții companiei AstraZeneca au declarat duminică faptul că o analiză a datelor cu privire la siguranța oamenilor vaccinați cu vaccinul companiei împotriva COVID-19 nu a arătat nicio dovadă că ar fi vorba despre un risc crescut de formare a trombilor, scrie Reuters.

Analiza efectuată de AstraZeneca, ce a acoperit peste 17 milioane de persoane vaccinate în Marea Britanie și în Uniunea Europeană, vine după ce autoritățile din domeniul sănătății din anumite state au suspendat folosirea vaccinului companiei farmaceutice menționate, în urma unor probleme legate de coagularea sângelui. 

Citiți și: România suspendă temporar administrarea unui lot AstraZeneca 

vaccinul astrazeneca

„Un review amănunțit ce cuprinde oate datele disponibile despre siguranță, colectate de la peste 17 milioane de persoane vaccinate în Uniunea Europeană și în Marea Britanie cu vaccinul anti-COVID de la AstraZeneca a arătat că nu există nicio dovadă a unui risc crescut de embolie pulmonară, de tromboză venoasă profundă sau trombocitopenie, în orice grup de vârstă definit, sex, tranșă sau în orice țară”, au declarat reprezentanții companiei, scrie The Guardian.

Autoritățile din Irlanda, Danemarca, Norvegia, Islanda și din Olanda au suspendat folosirea vaccinului din cauza problemelor de formare de cheaguri de sânge, iar Austria a oprit săptămâna trecută folosirea unui lot de vaccinuri de la AstraZeneca, pentru a se investiga decesul de pe urma tulburărilor de coagulare.

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a spus că nu există niciun lucru care să indice că evenimentele au fost cauzate de vaccinare, un punct de vedere care a fost amintit și de Organizația Mondială a Sănătății.

Compania farmaceutică AstraZeneca a spus că 15 evenimente de tromboză venoasă profundă și 22 de evenimente de embolism pulmonar au fost raportate până acum, ceea ce este un lucru similar cu alte vaccinuri create pentru COVID-19, mai scrie The Guardian.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe