Newsflash
Știri

Spălatul pe mâini și infecțiile nosocomiale

de Dr. Vasile DARABAN - mai 12 2017
Spălatul pe mâini și infecțiile nosocomiale

Pentru combaterea infecțiilor nosocomiale, întreg personalul medico-sanitar trebuie să recurgă la efectuarea unor manopere specifice: decontaminarea mâinilor înainte și după fiecare manevră asupra bolnavului.

     Pentru combaterea infecțiilor nosocomiale, întreg personalul medico-sanitar trebuie să recurgă la efectuarea unor manopere specifice: decontaminarea mâinilor înainte și după fiecare manevră asupra bolnavului (pansamente, tratamente injectabile, alimentație, tapotaj, schimbări de sonde și catetere), chiar dacă aceste manopere reclamă adesea utilizarea mănușilor sterile. Utilizarea acestor mănuși sterile nu scutește însă personalul medico-sanitar de la spălatul pe mâini.
     Din păcate, nu toate compartimentele și saloanele unui spital pot oferi securitate maximă jugulării transmiterii infecțiilor nosocomiale. Deși s-au făcut lucrări de modernizare ale unor spitale și ambulatorii, unele lucruri aparent minore au scăpat vigilenței microbiologice. Utilizarea robinetului unei banale chiuvete de salon, de exemplu. Să presupunem că aceasta nu este contaminată, dar, cu ocazia vizitei medicilor curanți, a tratamentelor efectuate de personalul medico-sanitar, aceștia vor manevra robinetul, utilizând apa și săpunul. Mâna contaminată a celui care îl manevrează va lua contact cu robinetul de apă, apoi utilizează săpunul și apoi apa, după care, cu mâna decontaminată, va închide robinetul de apă. Implicit, se va reîncărca microbiologic cu germenii depuși pe rozeta sau clapeta robinetului anterior deschiderii acestuia. Utilizarea pentru uscare a unui prosop textil aferent chiuvetei va amplifica și mai mult contaminarea bacteriană. Să nu uităm și un alt aspect: chiuveta dintr-un salon de bolnavi este utilizată și de bolnavii de acolo, lucru care complică și mai mult lucrurile.
     shutterstock_633360866În timpul studenției mele și în perioada prerevoluționară, am văzut și utilizat chiuvete cu clapetă manevrate cu piciorul. Mi se părea corect așa, dacă ne raportăm la condițiile tehnice din epoca respectivă. Nu știu dacă numărul de infecții nosocomiale ar fi fost mai mare decât cel din ziua de azi. Actual­mente însă, ar fi de dorit ca fiecare chiuvetă de salon, grup sanitar, sală de tratamente sau pansamente să fie prevăzută cu celule fotoelectrice sau cu senzori de mișcare care vor declanșa jetul de apă doar prin simpla apropiere a mâinilor. Uscarea se poate realiza prin folosirea unor aparate electrice șervețele sterile de hârtie. Apoi, utilizarea unui jet alcoolic dintr-un recipient aferent va asigura o mai bună dezinfecție a mâinii. Scăderea numărului de infecții nosocomiale ține și de spălarea corectă a mâinilor.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe