Newsflash
Știri

Ziua Mondială a Spălatului pe Mâini, marcată la Maternitatea Giulești

de Florentina Ionescu - oct. 17 2022
Ziua Mondială a Spălatului pe Mâini, marcată la Maternitatea Giulești

Weekendul care tocmai s-a încheiat, reprezentanții Spitalului Clinic „Prof. Dr. Panait Sîrbu" (Maternitatea Giulești) au marcat Ziua Mondială a Spălatului pe Mâini.

Pe o rețea socială, mai exact pe pagina oficială a Maternității Giulești, au fost publicate mesaje pentru a crește gradul de conștientizare asupra importanței igienei mâinilor. 

maternitatea giulesti 15 octombrie

„15 Octombrie este Ziua Mondială a Spălatului pe Mâini, o zi globală dedicată creșterii gradului de conștientizare și înțelegere cu privire la importanța spălării mâinilor cu apă și săpun, fiind modalitate eficientă și accesibilă pentru prevenirea bolilor. Spălatul pe mâini este o acțiune simplă, la îndemăna oricui, dar puțini știu că a existat o perioadă în care oamenii nu îi cunoșteau importanța”, se arată pe pagina de Facebook a Spitalului „Panait Sîrbu”.

Ignaz Semmelweis, un doctor din Ungaria, care lucra la Spitalul General din Viena, este cunoscut ca fiind „tatăl igienei mâinilor”.

Potrivit sursei menționate, în anul 1846, acesta a observat că femeile care nășteau la maternitatea spitalului erau predispuse la dezvoltarea febrei, urmată de decesul acestora.

Ignaz Semmelweis a decis astfel să investigheze diferențele dintre două secții ale maternității.

„Pe baza observațiilor sale, acesta a constatat faptul că doctorii și studenții participau la nașteri imediat după practicarea autopsiilor și a elaborat o teorie conform căreia doctorii purtau particule de pe cadavre, în sălile de nașteri. În schimb, moașele nu au efectuat astfel de autopsii, nefiind deci expuse acestor particule. Descoperirea lui Semmelweis este importantă și în zilele noastre: spălatul pe mâini cu apă și săpun este una dintre cele mai importante măsuri de sănătate publică”, a amintit echipa Maternității Giulești. 

În mesajul postat sâmbătă, 15 octombrie, se arată că până la 80% dintre infecții sunt transmise prin intermediul mâinilor murdare.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe