Newsflash
Știri

Prima ablaţie de fibrilaţie atrială la Spitalul Militar Central

de Dorina Novac - feb. 21 2020
Prima ablaţie de fibrilaţie atrială la Spitalul Militar Central

La Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila” a fost efectuată prima ablație de fibrilație atrială pe o pacientă în vârstă de 69 de ani, aflată în evidența medicilor cardiologi.

Potrivit unui comunicat de presă al instituției, procedura a fost efectuată de maiorul dr. Vasile Iliese, pe 20 februarie, și a fost posibilă datorită dotării cu aparate de ultimă generație. Pentru puncția transseptală s-a folosit sistemul de ecografie intracardiacă (ICE).

Spitalul Militar Central 2
Prima ablaţie de fibrilaţie atrială, la Spitalul Militar Central

 

„Ablația cu cateter reprezintă o metodă de tratament minim invazivă, utilizată pentru diferite tahiaritmii (ritmuri rapide și anormale ale inimii). Trebuie menționat că, în general, aritmiile necesită tratament medicamentos cronic, de aceea, ablația fibrilatiei atriale poate fi o metodă terapeutică optimă atunci când acest lucru este posibil de realizat”, informează sursa citată.

Cateterul de ablație utilizează o sursă de energie precum energie radiofrecvența (unde radio), criotermie, energie laser (unde ușoare), pentru a crea o leziune la nivelul situsurilor responsabile de apariția fibrilației atriale, blocând astfel acest circuit care generează FiA.

Ablația de fibrilație atrială se realizează cu anestezie generală, derulată pe o durată a intervenției cuprinsă între 60 și 120 de minute, funcție de răspunsul fizio-patologic al pacientului, toate acestea presupunând o spitalizare de 24-48 de ore pentru monitorizarea pacientului și efectuarea examenelor clinice și paraclinice necesare evaluării beneficiului intervenției.

În peste 50% din cazuri, pacienții cu fibrilație atrială paroxistică vor prezenta fibrilație atrială persistentă și, ulterior, permanentă.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe