Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Helicobacter pylori, cea mai frecventă cauză de neoplasm asociat cu infecţiile

Un studiu* publicat recent în The Lancet a analizat modul de distribuţie a patologiei neoplazice asociată cu infecţiile, utilizând baza de date GLOBOCAN 2018.

Aproximativ 13% dintre neoplasme sunt asociate cu infecţiile. Incidenţa acestor patologii este evaluată în mod periodic de către International Agency for Research on Cancer, iar o mai bună cunoaștere a situaţiei actuale este de mare ajutor în lupta împotriva cancerului.

Un studiu* publicat recent în The Lancet a analizat modul de distribuţie a patologiei neoplazice asociată cu infecţiile, utilizând baza de date GLOBOCAN 2018. Pentru anul 2018, au fost diagnosticate la nivel global 2,2 milioane de cazuri de neoplasme asociate cu infecţiile. În cadrul studiului a fost analizată și incidenţa standardizată în funcţie de vârstă (ASIR).

Infecţiile carcinogene reprezintă posibili factori de risc modificabili. Cel mai frecvent întâlniţi agenţi patogeni asociaţi cu neoplasmul au fost: pe primul loc infecţia cu Helicobacter pylori (aproximativ 810.000 cazuri) urmată de infecţia cu Human papilloma virus (HPV) și virusurile hepatice B și C (VHB și VHC). Infecţiile cu paraziţi, virus Ebstein-Barr (EBV), HTLV-1 (human T-cell lymphotropic virus type 1) și  herpes virus 8 (virusul sarcomului Kaposi) au cauzat 210.000 de cazuri noi de cancer.

China, în fruntea clasamentului

S-a observat că în China au fost diag­nosticate cele mai multe cancere asociate cu infecţiile, 780.000 de noi cazuri (35%) din cele 2,2 milioane la nivelul întregului glob. În Asia de Est, cea mai frecventă cauză a fost infecţia cu Helicobacter pylori. În Africa subsahariană agenţii patogeni cei mai frecvenţi au fost reprezentaţi de infecţia cu HPV și herpes virus 8.

A fost observată o asociere între neoplasmele determinate de infecţia cu HPV și venitul naţional, astfel încât în ţările cu venituri mari ASIR a fost de 6,9 cazuri/100.000, în timp ce în ţările cu venituri mici ASIR a fost de 16.1 cazuri/100.000. Cele mai frecvente tulpini asociate cu neoplazia, în proporţie de 72% din totalul cancerelor determinate de HPV, au fost tulpinile 16 și 18, urmate de tulpinile 31, 33, 45, 52 și 58. Cancerele de sânge pot fi determinate de următorii agenţi infecţioși: HTLV-1 (leucemie cu celule T sau limfom), EBV (limfom Hodgkin și limfom Burkitt), VHC (limfom non-Hodgkin) și Helicobacter pylori (limfom gastric).

Adesea, neoplasmul este privit ca o boală non-infecţioasă însă datele și cunoștinţele medicale actuale arată posibila etiologie infecţioasă a acestuia, astfel încât sunt necesare demersuri pentru a împiedica transmiterea acestor agenţi infecţioși, în special în cadrul persoanelor aflate în categoriile la risc.

*Catherine de Martel, Damien Georges, Freddie Bray et al. Global burden of cancer attributable to infections in 2018: a worldwide incidence analysis. The Lancet, vol 8(2): PE180-E190

Etichete: cancer infectii Helicobacter pylori

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC