Newsflash

Dr. Alexandra GUȚĂ


Decalajul dintre generaţii, o provocare a prezentului

de Dr. Alexandra GUȚĂ - iul. 2, 2021

Decalajul dintre generaţii înseamnă o diferenţă de opinii între generaţii privind valorile, credinţele și politica. Decalajul poate îngreuna comunicarea și uneori poate produce frustrare.

Afecţiunile cronice imunologice și neurologice, o categorie de boli aparte

de Dr. Alexandra GUȚĂ - mai 14, 2021

Ziua internaţională de conștientizare a afecţiunilor cronice imunologice și neurologice este marcată în fiecare an în data de 12 mai, de la începutul anilor ’90.

Normal vs. patologic: ce se întâmplă cu imunitatea?

de Dr. Alexandra GUȚĂ - ian. 15, 2021

Imunologia și reumatologia pediatrică sunt domenii orfane ale pediatriei. Medicii care se ocupă cu diagnosticul și tratamentul acestor boli, de cele mai multe ori rare, sunt foarte puţini. De aceea, adesea diagnosticul este întârziat.

Către o „medicină a Vestului” în România

de Dr. Alexandra GUȚĂ - dec. 11, 2020

Șef. lucr. dr. Alexis Cochino este coordonatorul compartimentului de reumatologie din cadrul INSMC ,,Alessandrescu-Rusescu” din București.

Multidisciplinaritatea în pediatrie

de Dr. Alexandra GUȚĂ - dec. 4, 2020

Reuniunea știinţifică Pediatru.ro „Pediatria dintr-o perspectivă multidisciplinară”, organizată recent de MedicHub în parteneriat cu Societatea Română de Pediatrie, sub coordonarea știinţifică a prof. dr. Doina Pleșca, s-a desfășurat în mediul online.

Înainte de a fi medic, trebuie să fii om și să încerci să înţelegi pacientul

de Dr. Alexandra GUȚĂ - dec. 4, 2020

Rezidenţiatul este o etapă importantă în formarea oricărui medic. Am discutat cu dr. Alexandra-Ioana Lulache, medic rezident la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” din București, despre această perioadă și despre medicina internă.

Multidisciplinaritatea în viaţa medicală

de Dr. Monica-Emilia CHIRILĂ - nov. 20, 2020

Timp de două zile, specialiști de top s-au reunit și au oferit informaţii știinţifice la zi în cadrul primei ediţii a evenimentului anual „Zilele Viaţa Medicală”.

Puncte esenţiale în managementul infecţiilor virale la copii

de Dr. Alexandra GUȚĂ - oct. 16, 2020

Recent a avut loc în mediul online Conferinţa Naţională de Pediatrie . Cu această ocazie a fost lansată și cea mai recentă ediţie a Protocoalelor de diagnostic și tratament în pediatrie.

Fiziologia culorilor

de Dr. Alexandra GUȚĂ - aug. 14, 2020

Culorile din interiorul locuinţelor pot influenţa starea de spirit. Comportamentul cumpărătorilor este atent studiat în campaniile de marketing. Culorile au impact psihologic important și dovedit, acestea putând influenţa efectul placebo.

Artrita idiopatică juvenilă în ţările nordice

de Dr. Alexandra GUȚĂ - aug. 14, 2020

Incidenţa artritei idiopatice juvenile (AIJ) este mai ridicată în zonele nordice ale Europei, în comparaţie cu cele din sud, arată un studiu* publicat recent în Arthritis Research and Therapy.

Acizii grași polinesaturaţi și tulburările depresive

de Dr. Alexandra GUȚĂ - aug. 14, 2020

Acizii grași polinesaturaţi Omega-3 au rol antidepresiv bine cunoscut. Utilizarea acestora a fost standardizată prin intermediul unui ghid de bună practică clinică elaborat de ISNPR (International Society for Nutritional Psychiatry Research).

Enurezisul nocturn are implicaţii psihosociale pe termen lung

de Dr. Alexandra GUȚĂ - aug. 14, 2020

Mai frecventă în cazul copiilor, această patologie este întâlnită și la aproximativ 1% dintre adulţi. În cazul copiilor, are implicaţii psihosociale, cei mici pot suferi de anxietate sau pot ajunge chiar să evite unele activităţi.

Suplimentarea cu oxigen în perioada neonatală

de Dr. Alexandra GUȚĂ - iul. 24, 2020

Suplimentarea excesivă cu oxigen în timpul perioadei neonatale poate determina apariţia retinopatiei de prematuritate, displaziei bronho-pulmonare, hemoragiei intraventriculare sau leucomalaciei periventriculare, arată un studiu recent.

Modificări imagistice asociate comportamentului antisocial

de Dr. Alexandra GUȚĂ - iul. 10, 2020

Comportamentul antisocial poate apărea încă din adolescenţă, ca un proces normal al pubertăţii prin care poate fi obţinută independenţa. La vârsta adultă, acest tip de comportament se poate asocia cu scăderea funcţiei executive și a memoriei.

Tratarea părinţilor purtători de S. auriu scade rata infecţiilor la nou-născuţi

de Dr. Alexandra GUȚĂ - iul. 10, 2020

Stafilococul auriu este principala cauză de infecţii asociate îngrijirilor medicale în unităţile de neonotalogie. Părinţii purtători pot expune nou-născuţii la colonizarea cu S. aureus, acesta fiind un factor predispozant pentru infecţia invazivă.

Mic dejunul copios poate ajuta la scăderea în greutate

de Dr. Alexandra GUȚĂ - iul. 10, 2020

Un studiu* publicat în The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism a măsurat termogeneza indusă de alimentaţie, parametrii metabolismului glucidic și a evaluat cu ajutorul unor scale foamea și apetitul pentru dulciuri.

Helicobacter pylori, cea mai frecventă cauză de neoplasm asociat cu infecţiile

de Dr. Alexandra GUȚĂ - iul. 9, 2020

Un studiu* publicat recent în The Lancet a analizat modul de distribuţie a patologiei neoplazice asociată cu infecţiile, utilizând baza de date GLOBOCAN 2018.

Infecția cu SARS-CoV-2 din perspectiva pacientului pediatric

de Dr. Alexandra GUȚĂ - mai 15, 2020

Infecția cu noul coronavirus afectează mai rar copilul, majoritatea acestor infecții sunt asimptomatice și nu este nevoie de spitalizare. Foarte puține cazuri necesită asistență medicală în secțiile de terapie intensivă.

Regăsirea echilibrului în faţa pandemiei de COVID-19

de Dr. Alexandra GUȚĂ - mai 1, 2020

Impactul psihologic pe care o pandemie îl are asupra umanităţii nu este deloc de neglijat.

Evaluarea imagistică în pediatrie

de Dr. Alexandra GUȚĂ - apr. 10, 2020

Utilizarea radiaţiilor ionizante în diagnosticul imagistic, în special în rândul populaţiei pediatrice, trebuie efectuată cu precauţie, având în vedere riscurile pe termen lung pentru sănătate.

Căutare Avansată

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe