Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  Știri

Dr. Gabriel Tatu-Chițoiu: „produsele naturiste” pentru colesterol sunt o păcăleală

Viața Medicală
Florentina Ionescu vineri, 1 iulie 2022, ora 11:36

Dr. Gabriel Tatu-Chițoiu, cardiolog și internist, a explicat recent cât de mult sunt păcăliți românii de așa-numitele „produse naturiste” pentru scăderea colesterolului.

Într-o postare făcută ieri pe o rețea socială, medicul cardiolog a explicat de ce nu trebuie să cădem în capcana produselor numite „naturiste” care scad colesterolul. El a decis să scrie din nou despre păcăleala aceasta. 

studiu intoleranta la statine

„Domnul XY a venit azi la un control. I s-a dat (...) [un] «produs naturist care scade colesterolul și care nu e statină, nu are efecte adverse». Efect - dureri musculare. A trebuit să îl întrerupă.”, a povestit dr. Gabriel Tatu-Chițoiu (foto).

El a subliniat că „Probabil mai sunt încă medici (și nu numai) care nu au sesizat încă faptul că (...) [aceste branduri] sunt de fapt o păcăleala. Ele conțin (toate) monacolin K care nu este altceva decât Lovastatină (adică o statină) obținută prin stoarcerea orezului roșu. De aceea este și prezentat ca «produs naturist» și, mizându-se pe buna credință a oamenilor, [ele] sunt vândute la prețuri de două-trei ori mai mari decât statinele de pe piață.

În concluzie, arată medicul,

„aceste produse sunt o statină disimulată în produs naturist. Iar Lovastatina conținută este cea mai veche statină (pusă pe piață în 1987) și care nu mai este folosită în ghidurile noastre de mulți ani. În schimb efectele ei adverse (dureri musculare) apar chiar disimulată în «produs naturist». Am mai scris despre păcăleala asta costisitoare de vreo trei ori”. 

Gabriel Tatu Chitoiu

Etichete: dr Gabriel Tatu-Chitoiu gabriel tatu-chitoiu produse naturiste colesterol dureri musculare monacolin K Lovastatin Lovastatina statine efect statine

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.