Newsflash
Știri

Dr. Gabriel Tatu-Chițoiu: comentatorii TV români se sfiesc să folosească „doctor”

de Florentina Ionescu - iul. 15 2022
Dr. Gabriel Tatu-Chițoiu: comentatorii TV români se sfiesc să folosească „doctor”

Gabriel Tatu-Chițoiu, medic primar Cardiologie și Medicină Internă, își exprimă nemulțumirea că prezentatorii TV nu folosesc termenul de „doctor” și îl înlocuiesc prea des cu cel de „medic”.

Medicul cardiolog a publicat un mesaj pe pagina sa oficială cu privire la termenii „doctor” și „medic”, făcând referire la „sfiiciunea” știriștilor și a comentatorilor TV de la noi din țară. 

Profesorul Florin Mihălţan, noul președinte al ENSP 

dr. gabriel tatu-chitoiu facebook foto

„De la o vreme știriștii/comentatorii TV români se «sfiesc» să mai folosească termenul de «doctor» când se referă la... doctori. Termenul folosit de ei este cel de «medic»: «Medicul XY ne spune că... de la medicul XX aflăm că...etc.»”, a scris dr. Gabriel Tatu-Chițoiu.

Evident, spune el, termenul „medic” nu este incorect la fel ca și cel de „doctor”.

Pe diploma mea de absolvire a UMF scrie (dacă nu mă înșel...) că sunt «DOCTOR-MEDIC». Termenul de «doctor» este însă folosit peste tot în lume. Cu excepția României nu am auzit nicăieri să se folosească termenul de «medic» nici în engleză, nici în franceză, nici în spaniolă, nici în ungurește nici în nemțește”, a adăugat medicul cardiolog, încercând să găsească o explicație pentru această „sfiiciune”.

Nu e niciun dezastru

„Probabil «sfiiciunea» de la TV-uri pornește de la ideea că și alții sunt doctori - adică și-au luat doctoratul - în meseria lor (farmaciști/ingineri/avocați etc). Foarte bine! Mă întreb, atunci, de ce îi numiți la TV «Domnul/Doamna farmacist/inginer/avocat» când ei sunt, de fapt și doctori? De ce nu folosiți termeni de felul doamna/domnul doctor-farmacist, doctor-inginer, doctor-avocat, etc)... Eu cred că nu este nici un dezastru să folosiți și la TV-uri același termen pe care îl folosește toată lumea inclusiv dumneavoastră imediat după ce ieșiți în afara platoului sau ați încheiat o discuție în direct cu «medicul XY/XX». Respectiv cel simplu, de «doctor». Oriunde, pe stradă, în lift, pe scări ne spuneți «doamna/domnul doctor» și nu «doamna/domnul medic»”, a conchis doctorul citat.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe