Curriculumul pentru educaţia medicilor ar trebui să conţină cursuri obligatorii despre gestionarea stărilor conflictuale, a declarat dr. Nicolae Rednic, într-o dezbatere recentă.
Neînţelegerile dintre medici și pacienţi sunt inevitabile, deoarece formarea și perspectivele celor doi sunt complet diferite, iar specialiștii fac tot posibilul să le evite sau să le ignore, a precizat dr. Nicolae Rednic, specialist în Medicină Internă, în cadrul celei de-a doua ediţii a conferinţei naţionale „Leaders in Healthcare România”, organizată de MedicHub, în 18 noiembrie. Principala strategie de evitare a acestor situaţii este tăcerea medicului, iar acest lucru ar trebui să se schimbe, a adăugat specialistul: „Practic, ar trebui să schimbăm liniștea tăcerii cu zgomotul unei conversaţii reale. Problema principală este însă că în întreaga facultate și în întreg rezidenţiatul nu suntem pregătiţi pentru asta”. De aceea, potrivit lui, ar fi necesar ca în curriculumul pentru educaţie medicală să fie introduse cursuri obligatorii despre utilizarea inteligenţei emoţionale în gestionarea conflictelor.
O altă provocare o reprezintă conflictele dintre medici. Prof. dr. Doina Cosman a mărturisit că, în activitatea sa, medicul psihiatru se lovește și de o devalorizare a disciplinei de către alte specialităţi: „Dacă încercăm să transferăm un pacient (...) de foarte multe ori suntem refuzaţi, pentru că există ideea că medicul psihiatru poate nu evaluează așa cum trebuie situaţia acelui pacient. Ne simţim și noi stigmatizaţi, alături de pacienţii noștri, pentru că, în România, disciplina noastră nu este foarte bine privită”. În opinia sa, pentru a face mai bine faţă activităţii zilnice, profesioniștilor din sănătate le-ar fi utilă înfiinţarea unor grupuri de suport sau a așa-numitelor grupuri Balint, în care să poată discuta despre dificultăţile întâmpinate la locul de muncă.
Importanţa suportului psihoemoţional a fost evidenţiată și de psihiatrul Mihai Bran. El a subliniat că este esenţial ca un medic care dezvoltă probleme psihoemoţionale să încerce să le rezolve, astfel încât pacientul să beneficieze de cea mai bună versiune a acestuia: „În momentul în care vrei să-i faci pe alţii bine, [trebuie] să fii tu bine”.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe