Newsflash
Știri

Conf. dr. Mihai Craiu amintește că la copil COVID-19 produce rar o complicație severă

de Florentina Ionescu - oct. 22 2020
Conf. dr. Mihai Craiu amintește că la copil COVID-19 produce rar o complicație severă

Potrivit unei metaanalize pe care o citează conf. dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru, studiile arată că la copil, COVID-19 produce foarte rar o complicație numită sindromul inflamator multisistemic.

Medicul pediatru a amintit de această metaanaliză pe pagina sa oficială de Facebook, Spitalul Virtual pentru Copii, oferind câteva date deosebit de importante. Astfel, pentru a putea lua decizii informate, într-o epidemie, spune medicul, ar trebui să ne bazăm pe fapte și nu pe „păreri”.

mihai craiu premiat

„Cea mai SLABĂ putere de dovadă o au opiniile experților (vorbesc aici de experți reali!) iar cea mai MARE putere o au metaanalizele, adică o studiere sistematică a tuturor articolelor publicate pe subiectul dat”, a scris dr. Mihai Craiu pe rețeaua de socializare.

El a atașat un link către o metaanaliză publicată în The Pediatric Infectious Diseases Journal ce descrie MIS-C, adică sindromul inflamator multisistemic la copil.

Medicul pediatru de la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu” București a selectat din această metaanaliză câteva cifre extrem de importante în contextul epidemiologic actual:

„Au fost incluse 328 publicații ce cuprind 655 pacienți, cu vârstă între 3 luni și 20 de ani, spitalizați în SUA, Franța, UK, Spania, Elveția, India etc. În lume, în intervalul studiat, fuseseră confirmate peste 12.000.000 cazuri COVID19. Deci apar 50 de cazuri de MIS- la un milion de bolnavi, în medie. 68% au avut nevoie de terapie intensivă. Toți au avut semne de boală după 4-6 săptămâni de la o boală acută, dovedită sau presupusă a fi COVID19. Doar un sfert din acești copii aveau comorbidități, iar cea mai frecventă a fost obezitatea. 70% au avut manifestări digestive (dureri intense de burtă, diaree, vărsături) și jumătate manifestări cardiovasculare. Un sfert au avut boli respiratorii. Vestea bună este că au fost doar 11 decese în lume (1.7%), aproape toate la copii non-caucazieni. COVID19 la copil produce FOARTE rar o complicație severă (MIS-C) curabilă în 98,3% din cazuri”.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe