Newsflash
Știri

CMR: Planul Național de Combatere a Cancerului, în varianta sa preliminară, va fi revizuit

de Florentina Ionescu - feb. 7 2022
CMR: Planul Național de Combatere a Cancerului, în varianta sa preliminară, va fi revizuit

Colegiul Medicilor din România a făcut o precizare sâmbătă, 5 februarie, amintind că Planul Naţional de Combatere a Cancerului este într-o variantă preliminară.

Semnatarii acestui document de clarificare publică, transmis redacției sâmbătă, sunt Prof. Dr. Daniel Coriu (președintele CMR), dr. Raed Arafat, dr. Valeria Herdea, prof. dr. Cătălina Poiană, dr. Beatrice Mahler și prof. dr. Dragoș Vinereanu. 

planul national de combatere a cancerului precizari CMR
Fotografie creată de Anna Tarazevich, de la Pexels

„În urma informațiilor prezentate în spațiul public pe subiectul documentului de poziție cu privire la «Combaterea consumului de tutun - Planul Național de Combatere a Cancerului» și, având în vedere că numele noastre sunt menționate ca semnatare ale documentului, pentru a clarifica anumite aspecte, vă precizăm următoarele:

- susținem demersurile și proiectele ,,Inițiativei 2035 Fără Tutun”, care au ca scop protejarea sănătății publice și orice proiect ce privește sănătatea și limitarea impactului fumatului asupra sănătății;

- susținem completarea proiectului «Planul Național de Combatere a Cancerului» cu toate măsurile ce pot ajuta la realizarea unui program cât mai amplu și eficient de luptă împotriva cancerului;

- susținem ferm Planul Național de Combatere a Cancerului, pe care îl considerăm unul extrem de important, în primul rând ca inițiativă și necesitate de a fi implementat în România”, au transmis semnatarii documentului.

Aceștia au mai precizat că sunt absolut convinși că această variantă preliminară a Planului Național de Combatere a Cancerului, aflată în dezbatere publică, va fi revizuită:

„Pentru a nu exista niciun fel de interpretare, precizăm că toate punctele pentru care am fost de acord și am semnat documentul «Initiațivei 2035 Fără Tutun», de completare a Planului Național de Combatere a Cancerului, sunt unele constructive și NU dorim ca aceste completări să fie considerate drept un demers prin care să aducem o umbră de neîncredere asupra realizării Planul Național de Combatere a Cancerului și asupra importanței existenței acestui proiect aflat în dezbatere publică. Suntem absolut convinși că această variantă preliminară a Planului Național de Combatere a Cancerului, aflată în dezbatere publică, va fi revizuită prin sprijinul și completările necesare pentru a implementa un program care să răspundă cât mai eficient nevoilor populației, pe parte de prevenție, și, bineinteles, să vină în sprijinul persoanelor afectate de cancer”.

Amintim că vinerea trecută, „Iniţiativa 2035 Fără Tutun” (formată din peste 350 de ONG-uri) a transmis că Planul Naţional de Combatere a Cancerului nu conţine nicio măsură recomandată de cel european în domeniu referitor la combaterea consumului de tutun.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe