Newsflash
Imagine campanie proprie
Știri

Startup-uri românești, semifinaliste într-o competiție europeană

de Florentina Ionescu - iun. 16 2020
Startup-uri românești, semifinaliste într-o competiție europeană

Patru startup-uri românești se află anul acesta printre cele 15 semifinaliste ale InnoStars Awards, una dintre cele mai importante competiții europene care premiază inovația în domeniul medical.

Fiecare startup semifinalist va primi o finanțare de 25.000 euro și acces la programe de training și mentorat, se arată într-un comunicat remis redacției.

InnoStars Awards este unul dintre programele emblematice ale EIT Health InnoStars, accelerator de afaceri pentru startup-urile care activează în domeniul inovației medicale din țările europene emergente.

inovatie startup-uri romanesti domeniul medical

Fiecare dintre cele patru startup-uri românești care se află printre semifinaliști propune o soluție de top pentru diverse arii medicale, folosind inovația cu scopul de a îmbunătăți viața pacienților.

Anul acesta, România este țara cu cele mai multe echipe selectate pentru această etapă a competiției, alături de Ungaria, fiind urmate de Italia cu două semifinaliste, potrivit sursei citate.

Atragerea investitorilor este esențială

Competiția InnoStars Awards ajută startup-urile din țările europene în curs de dezvoltare să-și prezinte inovațiile în domeniul sănătății, să atragă investitori și să reducă astfel timpul de lansare a ideilor de afaceri pe piață.

Programul este adresat întreprinderilor micro și mici, spin-off-urilor și startup-urilor care au deja un prototip sau un produs minim viabil (MVP), gata de lansare, spun organizatorii.  

Cele 15 startup-urile semifinaliste au fost selectate dintre 96 de echipe înscrise în competiția InnoStars Awards, care provin din 13 țări cuprinse în Programul de Inovare Regional EIT Health (EIT Health RIS). Astfel, pentru semifinalele ediției din 2020, un juriu de experți a ales 4 startup-uri din România, 4 din Ungaria, 2 din Italia și câte unul din Portugalia, Letonia, Lituania, Slovacia și Croația.

Se caută talente în domeniul medical

După ce juriul a analizat toate înscrierile și a văzut rezultatele evaluării făcute de experți, au fost publicate echipele din semifinalele acestei ediții, cu echipe remarcabile.

Bekasi_Tamas_EIT Health InnoStars RIS Business Creation Project Manager
Tamas Bekasi

 

„Misiunea noastră în cadrul competiției InnoStars Awards este să căutăm talente și oameni cu potențial în regiunile emergente din Europa Centrală, de Est și de Sud, considerată o «mină de aur» a inovației de către investitori și alți jucători din ecosistem. Suntem mândri că în fiecare an putem contribui semnificativ la lansarea pe piață a unor produse de tehnologie medicală valoroase, create de cei mai buni tineri inovatori din domeniul tehnologiei medicale din această regiune”, a declarat Tamas Bekasi, RIS Business Creation Project Manager la EIT Health InnoStars.

Acces la programe de mentorat

La această ediție, fiecare dintre cele 15 startup-uri semifinaliste va primi suma de 25.000 euro ca investiție, acces la programe de mentorat timp de șase luni, precum și oportunitatea de a participa la două bootcamp-uri în Europa.

Totodată, EIT Health InnoStars va organiza trei interviuri de validare cu potențiali clienți, investitori sau parteneri pentru proiectele câștigătoare.

Care sunt startup-urile românești semifinaliste în ediția InnoStars Awards 2020

OncoChain Analytics

Este vorba de o echipă care crează o platformă de cercetare fundamentată pe o imensă bază de date din practica clinică oncologică, cu scopul de a genera statistici și analize utile care pot crea valoare pentru furnizorii de servicii medicale și companiile farmaceutice.

Astfel, noile medicamente pot ajunge pe piață mai repede și la costuri mai mici, prin reducerea timpilor de recrutare a participanților în studiile clinice, evaluarea corectă a fezabilității acestora, simularea brațului control și corelarea diferitelor seturi de informații în sprijinul cercetării.

I’m Fine

Este un proiect care oferă soluții accesibile pentru diferite tulburări de sănătate mintală și diversele etape de severitate și chiar dacă funcționează cel mai bine atunci când beneficiarii participă și la sesiuni de terapie, aceștia pot primi foarte mult ajutor doar folosind aplicația mobilă.

MSing with Trauma

Echipa de români a dezvoltat o aplicație mobilă care transformă imaginile RMN ale pacienților cu scleroză multiplă (SM) în compoziții terapeutic muzicale. Aplicația se bazează pe inovația unui pacient cu SM și are două efecte: rezistență psihologică și bypass neurologic.

Obiectivul aplicației este de a învăța pacienții să depășească atât trauma psihologica, cât și cea organică.

Voxi Kids

Dezvoltată alături de specialiști în vorbire, aplicația Voxi Kids este o punte între educație și sănătate, care permite copiilor să completeze un joc interactiv de limbaj pe baza unor exerciții de terapie verbală.

Este un produs inovator și accesibil care poate fi folosit atât de profesioniști calificați ca adjuvant în timpul sesiunilor de terapie verbală, dar și de părinții care doresc să-și ajute copiii să înregistreze progrese acasă.

Cu peste 250 de exerciții de auz si vorbire, Voxi Kids poate fi de asemenea un instrument excelent în  dezvoltarea vocabularului copiilor.  În curând, se va lansa si platforma de sustinerea a terapiei online (VoxiOnline), prin care logopezii vor putea interacționa mai ușor cu copiii și părinții acestora si in mediul digital.

Îmbunătățirea sistemului medical

Programele EITHealth reprezintă oportunități importante pentru inovatorii în sănătate și proiectele lor, a subliniat dr. Ion-Gheorghe Petrovai, director de proiect EIT Health Hub la FreshBlood HealthTech.

Acesta subliniază că se bucură să vadă o creștere a numărului de startup-uri din Romania care beneficiază de aceste oportunități.

Dr_Ion_Gheorghe_Petrovai
dr. Ion-Gheorghe Petrovai

 

„Sprijinul oferit prin rețeaua EITHealth le va permite acestora să ajungă mai repede la cei care au nevoie de aceste soluții inovatoare și să îmbunătățească sistemul medical românesc și chiar și cel european”, a completat dr. Ion-Gheorghe Petrovai, director de proiect EIT Health Hub la FreshBlood HealthTech.

Etapa finală a competiției este în noiembrie 2020

Potrivit reprezentanților EIT Health InnoStars, dintre cele 15 semifinaliste vor fi selectate zece startup-uri finaliste pentru etapa finală a InnoStars Awards. Aceasta va avea loc în luna noiembrie 2020.

Finaliștii vor concura pentru pentru primele trei locuri, care includ și o finanțare suplimentară în valoare de 25.000 euro, 15.000 euro, respectiv 10.000 euro.

În plus, startup-urile vor avea acces la suportul și conexiunile potențialilor investitori, disponibile în Rețeaua de Investitori EIT Health, precum și la rețeaua de „living labs” a EIT Health.


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 199 de lei
  • Digital – 149 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe