Newsflash
ACTUALITATE Știri

Spitalul „Victor Babeş” din Timişoara, contribuție la realizarea unui Registru Naţional de Sindrom Lynch

de Magdalena Tănăsescu - aug. 4 2023
Spitalul „Victor Babeş” din Timişoara, contribuție la realizarea unui Registru Naţional de Sindrom Lynch

La Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie "Victor Babeş" din Timişoara va fi înființat un centru-pilot care va contribui la realizarea unui Registru Naţional pentru pacienţii cu Sindrom Lynch (SNSL).

Potrivit unei postări de pe Facebook, spitalul din Timișoara a încheiat un protocol de colaborare cu Asociația „Societatea Română de Sindrom Lynch”, prin care unitatea sanitară va contribui la realizarea unui Registru Național de Sindrom Lynch. 

 

„Prin această acțiune se urmărește sprijinirea pacienților cu înaltă suspiciune de sindrom Lynch, a celor diagnosticați deja, precum și a rudelor acestora, în vederea optimizării gradului de diagnostic, și, ulterior, screening și tratament. În același timp, în cadrul Spitalului Victor Babeș va fi creat un Centru Pilot pentru Sindrom Lynch, parte componentă a unei rețele naționale, în relație de colaborare cu celelalte centre de Sindrom Lynch și cu Societatea Română de Sindrom Lynch”, se menționează în postare.

 

Sindromul Lynch este o afecțiune ereditară des întâlnită, una din 300 de persoane având o modificare genetică (mutație) ce poate declanșa boala. Pacienții afectați de sindromul Lynch prezintă risc crescut pentru a dezvolta diverse cancere. Cele mai frecvente sunt cancerul colorectal (la ambele sexe), cancerul uterin (endometrial) și ovarian, la persoanele de sex feminin. Sindromul Lynch poate fi asociat, însă, și cu alte cancere, cum ar fi cel de căi biliare (colangiocarcinom), pancreatic ori de prostată. 

 

„Trebuie spus că în sindromul Lynch, fiind o afecțiune autozomal-dominantă, este suficient ca doar unul dintre părinți să aibă o genă mutantă pe care să o transmită copilului, acesta având astfel un risc de 50% de a moșteni boala. De aceea, în familiile în care există cazuri de cancere asociate sindromului Lynch, în special colorectal și uterin (endometrial), evaluarea genetică este obligatorie”, a declarat conf. dr. Adrian Trifa, medic primar genetică medicală. 

 

Acesta susține că la persoanele care au moștenit mutația este esențial screeningul pentru diversele cancere asociate sindromului Lynch. 

 

„Screeningul poate duce la depistarea cancerului într-o formă incipientă și, implicit, la începerea cât mai rapidă a tratamentului. Astfel, cresc șansele de supraviețuire și chiar de vindecare. Din păcate, puțini sunt cei care știu despre posibilitatea transmiterii în familie a acestor mutații genetice”, a mai spus conf. dr. Adrian Trifa. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe