Newsflash
Știri

Aparat ultraperformant pentru depistarea cancerului de sân, la Spitalul „Victor Babeș” Timișoara

de Florentina Ionescu - nov. 3 2021
Aparat ultraperformant pentru depistarea cancerului de sân, la Spitalul „Victor Babeș” Timișoara

Reprezentanții Spitalului „Dr. Victor Babeș” din Timișoara au anunțat că unitatea dispune acum de un aparat ultraperformant de depistare a cancerului de sân.

Este vorba despre o procedură nouă care se poate efectua la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” din Timișoara, care permite depistarea unui neoplasm mamar cu doi ani înainte de a putea fi descoperit prin palpare, se arată pe pagina oficială a unității sanitare. 

mamografie performanta spital dr victor babes timisoara

Începând din această săptămână, în Centrul de Imagistică al Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” din Timișoara a fost pus în funcțiune un aparat ultraperformant de depistare a cancerului de sân.

Mamograful digital 3D cu tomosinteză permite realizarea unor investigații imagistice de înaltă performanță, care pot duce la depistarea precoce a cancerului de sân, arată sursa citată.

„Mamografia este singura metodă imagistică ce poate vizualiza microcalcificările, adică posibilitatea existenței unui cancer incipient cu doi ani înainte de a putea fi palpat”, a spus dr. Diana Munteanu, medic primar radiologie și imagistică medicală la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

Nodulii și microcalcificările pot fi observate mult mai bine

Mamografia este indicată pacientelor cu vârsta de peste 40 de ani și asta pentru că, după acest prag, sânul începe să involueze, are loc o reducere a țesutului glandular, iar nodulii și microcalcificările pot fi observate mult mai bine.

Mamografia se completează, dacă este nevoie, cu ecografia de sân sau chiar cu un RMN de sân, atunci când există suspiciuni cu privire la existența unui neoplasm mamar, spun reprezentanții spitalului. Mamografia digitală presupune radiografia în două planuri a sânului cu doze reduse de raze X.

„Chiar dacă mamografia presupune efectuarea a 4 filme, 2 pe fiecare sân, craniocaudal și oblic, în zilele noastre mamografia digitală este foarte putin iradiantă, iar pacientele nu ar trebui să se sperie de o eventuală iradiere a sânului, având în vedere beneficiul unui diagnostic precoce al neoplasmului mamar”, a adăugat dr. Diana Munteanu.

Mai multă acuratețe în scanarea formațiunilor

Mamografia digitală permite scanarea cu o mai mare acuratețe a formațiunilor benigne sau maligne. Sensibilitatea acestei investigații imagistice este de aproape 80%, dar, prin completarea ei cu o ecografie de sân, se poate ajunge la o acuratețe de 99%, arată specialiștii de la Centrul de Imagistică al Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

„Mamografia 3D cu tomosinteză presupune obținerea unor imagini din unghiuri multiple care sunt apoi recompuse în secțiuni fine de înaltă rezoluție. Se obține astfel o mai bună imagine a structurii sânului putandu-se vedea detaliile țesutului mamar. Asta înseamnă că mamografia 3D are o acuratețe mai bună în a determina mărimea, forma și localizarea anomaliilor”, a subliniat dr. Diana Munteanu.

Potrivit statisticilor, aproape 90% dintre cancerele mamare apar după vârsta de 40 de ani. Controlul regulat imagistic poate duce la depistarea precoce a neoplasmelor mamare și la evitarea apariției de metastaze.

În România, în fiecare an, peste 6.000 de femei sunt diagnosticate cu această maladie. Depistarea cancerului într-o forma incipientă duce la o rată de supraviețuire de peste 95%.

În Centrul de Imagistică de la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara se pot face atât investigații mamografice, cât și ecografii și RMN de sân.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe