Newsflash
ACTUALITATE Știri

A crescut rata de supraviețuire a copiilor cu cancer

de Cristina GHIOCA - feb. 15 2024
A crescut rata de supraviețuire a copiilor cu cancer

În perioada 2014-2017, rata de supraviețuire la 5 ani a copiilor cu cancer din România a crescut cu aproape 5% comparativ cu intervalul 2010-2013, arată rezultatele unui raport prezentat astăzi, la București.

Societatea Română de Onco-Hematologie Pediatrică, în parteneriat cu asociația Dăruiește Aripi, a prezentat joi, 15 februarie, rezultatele celui de-al doilea studiu privind supraviețuirea în cancerul pediatric în România. Studiul se bazează pe datele existente în Registrul Național de Onco-Hematologie Pediatrică (RNOHP). Primul studiu a fost realizat în anul 2019 și a cuprins cazuistica din perioada 2010-2013. Cel de-al doilea studiu a fost făcut anul trecut și a analizat cele 3.328 de cazuri din baza de date a RNOHP diagnosticate în intervalul 01.01.2010-31.12.2017.

Rezultatele obținute în urma analizării datelor au evidențiat o creștere accelerată a ratei de supraviețuire pentru cohorte de incidență apropiate, de la 69% pentru perioada 2010-2013, la 74% pentru intervalul 2014-2017.  Pe grupe de vârstă, în perioada 2010-2017, supraviețuirea medie la 5 ani a fost de 72% la categoria de vârstă 0-14 ani și de 70% la categoria 0-19 ani. Rata de supraviețuire de 72% ne plasează încă sub media europeană de 81%,  dar puțin peste media din Europa de Est, de 71%. 

Faptul că șansele de supraviețuire sunt mai ridicate la copiii de până în 14 ani evidențiază necesitatea unor serviciii dedicate pentru adolescenții cu cancer, a arătat dr. Mihaela Bucurenci, coordonatoarea RNOHP la dezbaterea organizată cu prilejul prezentării raportului. „Faptul că există un trend ascendent în ceea ce priveşte supravieţuirea, mai lent poate la adolescenţi, mai accelerat la copii cu vârsta între 0 -14 ani are şi explicaţii. (…) Rezultatele se văd mai degrabă la prima categorie 0 -14 ani pentru că măsurile şi accesul au fost mai bune la această categorie decât erau în urmă cu o anumită perioadă de timp”, a punctat prof. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății. 

Acesta a adăugat că oncologia pediatrică este un domeniu prioritar în România, fapt ce se reflectă și în anumite măsuri întreprinse de autorități: „Multe lucruri s-au întâmplat în cursul anului trecut. Ştiţi bine că prin noul Contract-cadru o serie întreagă de teste genetice au fost aprobate pentru copii cu astfel de afecţiuni . De asemenea, soluţii terapeutice cum ar fi iradierea integrală sunt disponibile în momentul de faţă şi sunt decontabile. (...) Este clar că acest domeniu al oncologiie pediatrice este prioritar şi a reprezentat  o prioritate cel puţin în cursul ultimelor luni de când lucrăm intens la realizarea normelor tehnice ale Planului Naţional de Control al Cancerului.” 

Pe lângă diferențele de supraviețuire pe grupe de vârstă,  deosebiri semnificative s-au înregistrat și între mediul urban și cel rural, dar și între diferitele regiuni ale țării.  Astfel, în mediul urban, rata de supraviețuire a fost de 75%, comparativ cu 67% în mediul rural. La nivel regional, cea mai mare rată de supraviețuire la 5 ani s-a înregistrat în regiunea București-Ilfov – 76%, iar cea mai scăzută – 68% în regiunile Nord-Est și Sud-Est.  Varianta integrală a raportului poate fi consultată aici, în timp ce un rezumat al documentului este disponibil aici.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe