Newsflash
Știri

Somnul insuficient afectează metabolismul

de Cristina GHIOCA - mar. 25 2022
Somnul insuficient afectează metabolismul

Un somn mai scurt de șase ore pe noapte determină tulburări ale metabolismului glucidic, crescând riscul instalării în timp a obezităţii și a diabetului zaharat.

SomnDincolo de efectele benefice ale utilizării tehnologiei și dispozitivelor inteligente, mai ales în contextul pandemiei, folosirea necontrolată a acestora poate provoca și numeroase probleme de sănătate, a atras atenţia dr. Ioana Munteanu, medic primar pneumolog, într-o dezbatere online organizată de Ziua Mondială a Somnului, marcată anul acesta la 18 martie.

Necesarul de somn al unui om scade odată cu înaintarea în vârstă, de la 14-17 ore pe noapte în cazul nou-născutului, la șapte ore pe noapte în cazul adulţilor de până la 65 de ani. După această vârstă, somnul este fragmentat, fiind necesare perioade de somn pe timpul zilei pentru a avea o calitate bună a vieţii.

Scurtarea somnului din cauza utilizării tehnologiei înainte de culcare sau un somn mai scurt de șase ore pe noapte determină tulburări ale metabolismului glucidic. Acest lucru poate duce în timp la apariţia obezităţii și a diabetului zaharat. În pandemie, de altfel, s-a observat o creștere a obezităţii și din cauza utilizării mai îndelungate a calculatorului sau a dispozitivelor inteligente, a arătat dr. Ioana Munteanu.

Capcanele tehnologiei

Studii recente arată că dacă adolescenţii utilizează reţelele sociale de pe telefon cu 30 de minute înainte de culcare, vor avea un risc mai mare în timp de a dezvolta insomnie, anxietate sau chiar depresie. De asemenea, somnul întârziat și trezirea la ore mai târzii dimineaţa induc modificări ale ritmului circadian, cu tulburări de creștere, ale performanţelor școlare și ale activităţii decizionale a adolescenţilor, a subliniat medicul pneumolog.

În ceea ce privește adulţii, datele existente la acest moment arată că 79% dintre ei își deschid telefonul în primele 15 minute de la trezire. La rândul lor, aceștia suferă de mai multe tulburări de somn, insomnii, depresii și anxietate pe parcursul nopţii.

Pentru a preveni apariţia problemelor de sănătate asociate calităţii somnului și utilizării tehnologiei este bine să se ţină cont de câteva reguli simple. Astfel, trebuie limitat timpul petrecut pe reţelele sociale.

Ideal ar fi să nu se navigheze pe internet cu 30 de minute înainte de somn, iar lecturarea cărţilor, dacă este cazul, să se facă în format tipărit, și nu e-book. De asemenea, este important ca seara să nu se vizioneze programe care solicită atenţia. La fel de important este ca dormitorul să fie întunecat și să se închidă toate dispozitivele cu lumină albastră din încăpere înainte de culcare.

Totodată, pe timpul mesei este recomandat să se evite utilizarea dispozitivelor inteligente, deoarece acest lucru alterează mecanismul foame-saţietate și induce riscul apariţiei obezităţii.

Citiți și: Google lansează boxa inteligentă Nest Hub pentru supravegherea somnului

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe