Newsflash
Știri

Sfaturi de la dr. Mihai Craiu în sezonul infecțiilor virale: „Riscul maxim este la copiii foarte mici”

de Florentina Ionescu - nov. 16 2022
Sfaturi de la dr. Mihai Craiu în sezonul infecțiilor virale: „Riscul maxim este la copiii foarte mici”

Pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii, medicul Mihai Craiu a amintit că scria la începutul lunii că sezonul de boli virale va fi deosebit de zgomotos anul acesta pentru copiii mici.

Sezonul infecțiilor virale, spune medicul pediatru Mihai Craiu, a început acum mai mult de o lună cu școlarii.

„Și unii s-au plâns... Vai, vai iar spălat mâinile, jos masca, nu mai vrem dictatură medicală etc, etc. Las' că e bine acum. Când un val de bronșiolite, de trei ori mai mare decât cel de anul trecut și cel mai mare din ultimii 10 ani din UE, a început să măture emisfera nordică”, a scris doctorul Mihai Craiu pe o rețea socială.

El a dat ca exemple mai multe țări în care s-au înregistrat creșteri masive ale numărului de cazuri de copii cu boli respiratorii, creșteri ale numărului de spitalizări în rândul copiilor: SUA, Franța, Luxemburg. 

copii boli respiratorii infectioase sezon semnal de alarma
Fotografie de la Pavel Danilyuk: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/sta-jos-sta-a-ezat-numire-rezervare-5998445/

 

„Pentru cei care vor sfaturi, acestea sunt simple:

1. Familiile care au un copil mic, mai mic de 6 luni, trebuie să aibă grijă. În SUA, 4 din 1.000 de copii de această vârstă au ajuns spitalizați și ventilați, numai din octombrie încoace. Chiar nu există atâtea ventilatoare de copil în România!

2. «Grijă» înseamnă tot ce făceam în 2020, la începutul pandemiei - spălat bine mâinile, evitat să atingem fața, ochii, gura sau nasul, în special în spații publice, fără să ne dezinfectăm anterior, respectăm eticheta tusei, acoperind nasul și gura cu cotul sau cu un șervețel de unica folosință.

3. Și mai ales nu ducem sugarii mici la locuri comune de joacă sau la Mall. Măcar luna noiembrie, căci acum e riscul maxim.

4. Separăm de nou-născut sau sugar foarte mic, toți frații mai mari, răciți. Unii vor spune că nu e posibil. Soluția extremă este ținutul acasă al fratelui mai mare, măcar până la început de decembrie.

5. Riscul maxim este la copiii care sunt foarte mici, sub 6 luni și care au fost prematuri.

6. Sugarii cu malformații cardiace sau cei cu boli respiratorii cronice sunt la fel de predispuși la complicații grave. Sănătate tuturor!”, a scris dr. Mihai Craiu pe pagina Spitalul Virtual pentru Copii.

Postarea originală aici:

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe