Newsflash
ACTUALITATE Internaționale

NHS a creat grădini pentru starea de bine a angajaților și pacienților

de Florentina Ionescu - mar. 19 2025
NHS a creat grădini pentru starea de bine a angajaților și pacienților

National Health Service (NHS), serviciul public de sănătate din Marea Britanie, și-a propus să creeze grădini și mici oaze de liniște în aer liber pentru personalul medical și pacienți.

Pentru mulți membri ai personalului medical care lucrează în cadrul NHS, grădinile de acest fel sunt un adevărat refugiu: sunt spații unde este liniște, iar oamenii se simt aici de parcă ar fi „în mijlocul pustietății”, scrie The Guardian

În contextul în care stresul în rândul personalului medical din cadrul NHS se află la niveluri record în ultimii ani, iar gradul de conștientizare tot mai sporit asupra beneficiilor psihologice pe care le are timpul petrecut în natură, tot mai multe spitale din rețeaua NHS observă ce potențial uriaș au spațiile lor exterioare – așa că apelează la grădinari pentru a le cere ajutorul să amenajeze astfel de spații verzi. De micile grădini se pot bucura atât pacienții, cât și membrii personalului medical al NHS. 

Doar în ultimele 10 luni, 16 spitale din rețeaua NHS, cabinete ale medicilor generaliști, dar și alte medii și entități din domeniul serviciilor de sănătate au contactat Societatea Regală de Horticultură (Royal Horticultural Society – RHS) pentru a le cere grădinarilor de aici să creeze „grădini de wellbeing” pentru stafful medical, pacienți și vizitatori. 

Aceste grădini sunt special concepute pentru a stimula simțurile și pentru a oferi celor care vor să evadeze în natură un loc „dătător de speranță”, un loc unde să se poată odihni și unde să poată procesa emoțiile, potrivit Victoriei Shearing, manager de program în ceea ce privește grădinile de wellbeing, care lucrează în cadrul RHS. 

În loc să perceapă aceste spații exterioare ca pe simple zone prin care trec medicii, pacienții și vizitatorii, „spitalele încep să vadă aceste spații ca pe zone ce oferă beneficii reale pentru sănătate și pentru bunăstarea personalului lor medical și a vizitatorilor”. 

Tot Victoria Shearing a dat câteva exemple pentru The Guardian, mai ales că beneficiile grădinilor au fost observate în numeroase alte medii clinice, cum ar fi Horatio’s Garden (de la National Spinal Injuries Centre) și Maggie’s (centre de cancer specializate).

Prima grădină din schema creată de RHS s-a deschis în anul 2022, la spitalul universitar Lewisham, acolo unde 70% dintre membrii personalului medical chestionați de RHS au raportat încă de la început că grădina le-a îmbunătățit starea de spirit, iar 81% dintre ei au observat un impact pozitiv asupra moralului de la locul de muncă. O altă grădină s-a deschis vara trecută la spitalul din Colchester, iar o altă grădină va fi deschisă în Manchester. 


Notă autor:

Sursa foto: https://www.shutterstock.com/ro/image-photo/caring-female-nurse-talking-disabled-senior-52652179

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 150 de lei
  • Digital – 100 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe