Cercetătorii israelieni au creat o nouă tehnologie care are potenţialul de a îmbunătăţi modul în care medicii evaluează pacienţii sub anestezie, în timpul somnului sau la terapie intensivă.
Prin intermediul noii tehnologii noninvazive, medicii pot monitoriza mişcarea ochilor şi nivelul de dilatare al pupilelor pacienţilor chiar şi când aceştia au ochii închişi. Acest lucru oferă promisiunea de a îmbunătăţi răspunsul clinic pentru pacienţii aflaţi în condiţii de comă, indusă sau nu, somn etc.
O echipă de cercetători de la Universitatea din Tel Aviv, coordonată de studentul doctoral Omer Ben Barak-Dror şi supervizată de prof. Yuval Nir şi de prof. Israel Ganot, a demonstrat că schimbările dimensiunii pupilelor şi direcţiei privirii pot fi monitorizate fără ca pacientul să aibă ochii deschişi.
„Metoda noastră poate urmări cu succes dinamica exactă a reflexului fotopupilar în condiţii de ochi închişi”, a declarat prof. Ganot, de la Departamentul de Inginerie Biomedicală al universităţii, citat de Agerpres.
El a adăugat că această tehnologie poate chiar să estimeze direcţia privirii pacientului, cu o acurateţe remarcabilă, oferind informaţii suplimentare cu privire la starea sa cognitivă.
Noua tehnologie foloseşte imagistica SWIR (short-wave infrared - infraroşu pe unde scurte n.r.) combinată cu algoritmi de învăţare. Medicii pot astfel urmări reflexul fotopupilar (PLR), chiar dacă se produce în spatele pleoapelor închise.
PLR se referă la modul în care pupilele se contractă în răspuns la un fascicol luminos şi apoi revin la dimensiunea normală.
Cercetătorii israelieni au precizat că această tehnologie poate fi folosită pentru a monitoriza profunzimea sedării în timpul unor intervenţii chirurgicale sau pentru identificarea conştienţei intraoperative, o stare rară dar traumatizantă în care pacienţii îşi redobândesc cunoştinţa în timp ce se află sub anestezie dar nu pot vorbi sau să se mişte.
O altă potenţială utilizare a acestei tehnologii este în secţiile de terapie intensivă, unde pacienţii sunt de multe ori inconştienţi. În astfel de cazuri, monitorizarea dimensiunilor pupilei poate ajuta la identificarea semnelor durerii, ale unor atacuri cerebrale, convulsii, sau alte efecte neurologice care altfel ar putea trece neobservate.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe