Newsflash
OPINII

Anestezia generală în cabinetul dentar

Anestezia generală în cabinetul dentar

Stomatologia este domeniul medical asociat de pacienți cu proceduri medicale laborioase, însoțite de disconfort major și durere.

Pentru suprimarea sau diminuarea durerii sunt folosite diverse tehnici de anestezie, majoritatea dintre ele fiind locale sau loco-regionale, efectuate de medicii stomatologi. Printre tehnicile utilizabile în practica stomatologică se regăsesc sedarea profundă și anestezia generală, tot mai frecvent folosite.

Accesabilitatea la astfel de proceduri este posibilă datorită intervențiilor medicale de specialitate executate de medici specialiști de anestezie și terapie intensivă. Medicii stomatologi nu au competența de a aplica proceduri de sedare profundă și de anestezie generală.

dentist-anestezie

Folosirea acestor tehnici într-un cabinet stomatologic este posibilă doar dacă există autorizarea furnizorului de servicii medicale pentru utilizarea tehnicilor, dotarea necesară și obligatorie reglementată prin actele normative în vigoare și dacă există un raport juridic corect cu medicul anestezist.

Pentru indicația de sedare profundă sau de anestezie generală în serviciile stomatologice ambulatorii trebuie să existe o indicație medicală susținută și asumată atât de medic, cât și de pacient.

Astfel de tehnici medicale implică riscuri de accidente și complicații care de asemenea trebuie cunoscute și asumate de medic și de pacient sau aparținător. Inhalosedarea este o tehnică de sedare superficială care nu trebuie confundată cu sedarea profundă sau cu anestezia generală și este aplicabilă de către medicul stomatolog în condiții reglementate.

Colegiul Medicilor Stomatologi din România (CMSR) își exprimă regretul pentru incidentul medical deosebit de grav petrecut recent într-un cabinet stomatologic din Pitești și îi transmite familiei întreaga sa compasiune!

În calitatea sa de autoritate competentă în domeniul stomatologiei, CMSR s-a autosesizat și a declanșat cercetări în acest caz, în limita competențelor pe care le are. În acest context, CMSR face o serie de precizări, după cum urmează.

Medicul stomatolog are datoria de a-și trata pacienții după normele profesionale incluse în ghidurile de practică medicală sau în tratatele de specialitate recunoscute de societățile științifice de profil și de CMSR.

Profesia de medic stomatolog are ca scop asigurarea sănătății publice și a individului prin activități de prevenție, diagnostic și tratament ale maladiilor și anomaliilor oro-dento-maxilare și ale țesuturilor adiacente, desfășurate cu respectarea prevederilor Codului deontologic al medicului stomatolog.

Competențele medicilor stomatologi în administrarea formelor de anestezie topică – locală și loco-regională – sunt următoarele: tehnici curente de anestezie în stomatologie, tratamentul accidentelor generale ale anesteziei loco-regionale în vederea menținerii funcțiilor vitale, tratamentul accidentelor și complicațiilor locale ale anesteziei loco-regionale.

Într-un cabinet medical se vor desfășura numai acele activități pentru care a fost autorizat acel cabinet. Activitatea de anestezie și terapie intensivă (ATI) este reglementată de dispozițiile Ord. m.s. nr. 1500/2009 privind aprobarea Regulamentului de organizare și funcționare a secțiilor și compartimentelor de anestezie și terapie intensivă din unitățile sanitare, cu modificările și completările ulterioare, și ale Ord. m.s. nr. 398/2019 pentru aprobarea Ghidului privind siguranța pacientului în anestezie-terapie intensivă.

Anestezia generală trebuie practicată și condusă necondiționat doar de un medic cu specialitatea ATI autorizat pentru efectuarea anesteziei la furnizorul de servicii medicale în cauză.

Investigarea și tratarea pacienților care necesită administrarea oricărei forme de anestezie, alta decât anestezia locală sau loco-regională prin infiltrație, se poate efectua în cadrul cabinetelor stomatologice, dar numai dacă acestea sunt organizate și dotate corespunzător – minimum un post de lucru de anestezie și există un salon de supraveghere postanestezică (SPA) –, precum și dacă există și sunt în termen de valabilitate autorizările și avizele necesare în acest sens.

Administrarea anesteziei generale excede competențele medicului stomatolog, care poartă, însă, responsabilitatea pentru indicația dată pentru anestezie generală.

Inhalosedarea conștientă cu protoxid de azot și oxigen poate fi efectuată într-un cabinet stomatologic numai de medicul stomatolog care a absolvit atestatul de studii complementare (competență) organizat de Ministerul Sănătății și care este reglementată de Ord. m.s. nr. 418/2005 pentru aprobarea Catalogului național de programe de studii complementare în vederea obținerii de atestate de către medici, medici dentiști și farmaciști, precum și a Normelor metodologice de organizare și desfășurare a acestora, modificat și completat prin Ord. m.s. nr. 183/2012.

Consiliul Național al CMSR a formulat o opinie oficială sub forma unei moțiuni referitoare la administrarea anesteziei generale în cabinetele stomatologice. Revizuirea unor acte normative care reglementează administrarea anesteziilor pentru un plus de clarificări este luată în considerare.


Notă autor:

Sursa foto: pixabay.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe