Newsflash
Interviuri

Sărbători Pascale în timpul pandemiei

de Dr. Roxana Dumitriu-Stan - apr. 17 2020
Sărbători Pascale în timpul pandemiei

Paștele de anul acesta va fi sărbătorit de fiecare acasă, fără a mai merge la slujbă, la biserică. Vasile Boldeanu, preot într-un sat din judeţul Galaţi, își sfătuiește enoriașii să asculte de autorităţi și să se roage acasă.

Anul 2020 este unul neobișnuit, cu multe restricţii, inclusiv în ceea ce privește Sărbătorile Pascale. În contextul pandemiei de COVID-19, slujbele dedicate acestui eveniment vor fi ţinute fără public și oamenii nu se vor întâlni pentru a lua masa împreună.

Vasile Boldeanu

În satul Cărăpcești din judeţul Galaţi, preotul Vasile Boldeanu este alături de locuitori atât din punct de vedere spiritual, cât și medical, acesta lucrând și ca asistent medical, la dispensarul satului.

Despre desfășurarea sărbătorilor din acest an în cadrul comunităţii sale, dar și despre măsurile impuse la nivel local și respectarea lor ne vorbește în cadrul interviului pe care ni l-a acordat.

Aţi avut mai multe solicitări în această perioadă?

Le-am explicat localnicilor să nu cheme ambulanţa pentru orice lucru mărunt. Dacă au nevoie de o părere medicală mă duc eu la ei și evaluez starea clinică, sunt mereu echipat cu mănuși și mască. Dacă există o problemă gravă luăm legătura cu medicul de familie și mergem mai departe.

Nu trebuie să se sperie pentru orice durere în gât, având în vedere situaţia actuală. De obicei, în primăvară solicitările creșteau, există copii cu anumite afecţiuni. Eu dispun de medicamente simptomatice pe care le pot administra și încerc să evit să se pună o presiune suplimentară pe cadrul medical din zonă. În cazul în care starea clinică se înrăutăţește, se merge mai departe la dispensar și ulterior se apelează la ambulanţă.

Aţi avut vreun caz de infecţie cu noul coronavirus la dumneavoastră în sat?

La noi nu a fost niciun caz de infecţie cu noul coronavirus și nici nu au fost localnici în izolare sau carantină. De când a început această criză, oamenii au început să mă sune, am ţinut legătura cu ei și le-am explicat situaţia.

Aţi depistat pe teren vreun caz suspect care să necesite testare?

Nu a fost cazul de nicio suspiciune. Noi suntem un sat destul de izolat, ne-a ajutat și geografia în acest sens, dar pe lângă asta, oamenii au înţeles că trebuie să evite deplasările care sunt inutile și au stat acasă.

Aerul este foarte curat aici, poate că și acest lucru a ajutat, și am văzut că poate exista o conexiune între infecţia cu noul coronavirus și poluarea din marile orașe. Poate că peste câţiva ani vom avea mai multe informaţii despre acest virus, însă în acest moment este un mare semn de întrebare pentru întreaga omenire.

Metode de prevenţie

Cum se protejează oamenii din Cărăpcești?

În sat nu există farmacie, însă în comună sunt trei farmacii foarte bine aprovizionate. Le-am explicat oamenilor să nu își facă inutil stocuri de medicamente. Măști nu s-au găsit, însă am avut în sat câteva croitorese care au confecţionat pentru săteni.

Mănuși medicale nu am găsit, dar oamenii au folosit mănuși pentru agricultură. În principiu, le-am explicat să folosească spirtul pentru dezinfectare și au înţeles destul de repede.

shutterstock_611385290Am avut niște bolnavi care necesitau internare și ar fi trebuit să merg cu ei, de exemplu un băiat care trebuia să facă o operaţie pentru hernie de disc la Iași, însă am amânat operaţia, nefiind o urgenţă.

Paștele în izolare

Cum se desfășoară slujbele în această perioadă?

În prezent, doar eu cu soţia mea participăm la slujbe. Am sfătuit oamenii să nu mai vină la biserică, să stea acasă. Biserica este un spaţiu comun și trebuie să încercăm să reducem cât mai mult contactul social. Le-am explicat: cu cât mai puţine contacte, cu atât scade riscul de îmbolnăvire.

Cum se va desfășura slujba de Paște?

De Paște voi merge să fac slujba, iar oamenii vor sta acasă și vor aprinde lumânarea de la candela pe care o au în locuinţă. Anul acesta trebuie să ne adaptăm.

Există și un parteneriat cu ISU (Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă), iar cei de la Poliţia Locală vor veni și vor supraveghea satul.

Nu am ales varianta de a transmite slujba online, deși avem instalaţie de sonorizare, pentru că funcţionarea internetului în satul nostru nu este optimă.

Sfatul meu este ca localnicii să asculte de autorităţi și să se roage acasă, să se salute cu cei alături de care stau în casă cu „Hristos a înviat!” și „Adevărat a înviat!”, iar pe bătrânii care sunt singuri, familia să îi contacteze telefonic.

Cum credeţi că va evolua pandemia?

Dacă vom respecta indicaţiile date de către specialiști, care se bazează pe dovezi știinţifice, o să fie bine. Omenirea a mai trecut prin pandemii, nu este prima și nu va fi nici ultima. Trebuie să avem curaj și optimism.

Dacă intrăm în panică suntem mai predispuși la îmbolnăvire, stările anxioase sunt foarte periculoase. Iar omul de la ţară intră foarte repede în panică pentru că nu știe multe informaţii.

De aceea am ţinut legătura cu localnicii, pentru că aceștia, urmărind la televizor anumite știri, au înţeles că dacă tușești un pic și ai febră trebuie să chemi ambulanţa, însă în perioada asta de primăvară aceste simptome erau regăsite oricum în cadrul populaţiei – începe sezonul alergiilor, încep muncile agricole.

Unele persoane nu s-au controlat niciodată sau alţii au sechele ale unor afecţiuni mai vechi (bronho­pneumonii, stări astmatice etc). Le-am explicat că doar în cazul în care simptomele persistă câteva zile trebuie să apelăm la serviciul de ambulanţă, însă nu este cazul să suprasolicităm sistemul.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe