Newsflash
ACTUALITATE Știri

Sanitas declanșează conflictul colectiv de muncă

de Magdalena Tănăsescu - dec. 15 2023
Sanitas declanșează conflictul colectiv de muncă

De luni, 18 decembrie a.c., toate organizațiile Sanitas din țară vor începe strângerea de semnături pentru declanșarea conflictului colectiv de muncă atât în Sănătate, cât și în Asistența Socială.

Organizația sindicală a luat această decizie deoarece creșterile salariale legale prevăzute în actuala lege a salarizării pentru majoritatea angajaților din cele două sisteme s-au blocat succesiv, începând cu finalul anului 2021.

 

Potrivit unei postări pe Facebook, sporurile pentru condiții de muncă au fost menținute la nivelul cuantumului avut în luna decembrie 2018 pentru toate categoriile de personal medico-sanitar şi auxiliar (inclusiv TESA) cu excepţia medicilor şi a asistenţilor medicali.

 

„Orele suplimentare nu sunt plătite, deși legea prevede acest lucru, iar  indemnizația de hrană este calculată prin raportare la nivelul salariului de bază minim brut pe țară din luna decembrie 2018. De asemenea, indemnizația de vacanță nu a fost acordată, deși ea este prevăzută de Legea 153/2017. În plus, voucherele de vacanţă sunt în continuare menținute la valoarea de 1.450 lei/salariat, deși ele, conform legii, ar fi trebuit raportate la salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, în vigoare pe anul în curs”, se menționează în postare.

 

Nu în ultimul rând, reprezentanții Sanitas sunt nemulțumiți de blocarea repetată a posturilor vacantate, fapt care a condus la o lipsă de personal „nemaiîntâlnită în ultimii 20-30 de ani”.

 

„În consecință, declanșăm conflictul colectiv de muncă pentru ca întregul personal medical, personal nemedical (TESA), personal auxiliar (infirmiere, îngrijitoare, brancardieri) personal contractual sau funcționari publici din DSP, salariați de toate specialitățile din Asistență Socială etc., să-și recupereze drepturile neacordate până acum”, se mai spune în postarea citată. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe